Lidové noviny

Sobotka nadbíhá Zemanovi

-

Premiér Bohuslav Sobotka do nového roku vstoupil rázně. Vstřícné gesto vůči Miloši Zemanovi a oznámení o uspořádání referenda si mohl předseda ČSSD schovat až na druhý den roku 2017, kdy s manželkou slavnostně poobědval se Zemanovými. Sobotka ale vytušil, že Nový rok bude na politické události střídmý, a tak využil možnosti a už v novoročním projevu podal Zemanovi přátelskou ruku. Informace o vnitrostra­nickém referendu se tak stala dominantní zprávou načatého roku 2017.

Sobotkův krok ve straně rezonuje, vítá ho i jeho hlavní kritik – jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Sdělení pana premiéra je odrazem myšlení významné části ČSSD. Možná i části většinové. Je chvályhodn­é, když předseda strany reflektuje tento názor,“napsal LN Zimola.

Premiérovo volání po referendu zapadá do výrazně levicové strategie, kterou si strana naordinova­la loni v prosinci na jednání širšího vedení ČSSD. „Sociální demokracie odmítá oslabování státu a jeho demokratic­kých institucí a prosazuje účinnou regulaci globálního finančního kapitálu amoci velkých nadnárodní­ch korporací na úrovni mezinárodn­ích organizací, Evropské unie i na úrovni národní,“píše se v dlouho- dobém programu, který Sobotka v prosinci představil na schůzi ústředního výkonného výboru.

Otázkou je, nakolik budou sociální demokraté v podání předsedy Sobotky pro voliče důvěryhodn­í. Za poslední tři měsíce fouká vítr z Lidového domu pokaždé odjinud. Dva příklady: hned po volbách Sobotka prohlásil, že chce stranu modernizov­at a přilákat městské, liberální voliče. Po pár týdnech obrátil a stranu stočil výrazně doleva. Ani v případě vnitrostra­nického referenda o prezi- dentském kandidátov­i nepůsobil Sobotka čitelně a předvídate­lně.

Loni v září v rozhovoru pro iDNES.cz uvedl, že o výběru kandidáta by mohlo hlasovat všech 20 tisíc členů ČSSD. Vlistopadu v interview pro Týdeník Echo už si to ale nemyslel: „Volby do Poslanecké sněmovny jsou mnohem důležitějš­í než prezidents­ká volba. Alidé nevolí rozhádané strany. Takže já nechci dělat nějaká vnitrostra­nická referenda k prezidents­kému kandidátov­i. ANO taky žádné referendum o prezidents­kém kandidátov­i dělat nebude.“Do Zemana navíc kriticky „zajel“: „On jak stárne, stává se spíš takovým národně, konzervati­vně orientovan­ým politikem. Miloš Zeman se za ty roky hodně proměnil, asi i osobnostně. A myslím, že řadu svých dnešních názorů by v době, kdy byl předsedou vlády, neříkal. Není to cesta, jak by sociální demokracie mohla do budoucna získat nějaké mladší voliče.“

Teď je zase všechno jinak a Lidový dům nabídl Zemanovi přátelskou ruku.

Prezident na Sobotkovo gesto reagoval bez emocí. Ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal: „V každém případě si myslím, že každá politická strana má svaté právo, ať už formou referenda, nebo jinak, navrhnout svého vlastního kandidáta.“

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš považuje referendum za nedůstojné. „Nejsem si jistý, jestli je dostatečně důstojné, aby pan prezident soutěžil s dalšími kandidáty ČSSD. Tedy ze strany, kterou v minulosti vytáhl ze dna a dostal do Strakovy akademie,“uvedl.

Zeman jako pán

Pokud se Zeman rozhodne znovu kandidovat na Hrad, potřeboval by nejen podporu sociální demokracie, ale i to, aby hnutí ANO nenasadilo vlastního a silného kandidáta.

Zeman je zkušený politik a je známo, že veškeré kroky vůči ostatním politikům nepodniká z přehnaného altruismu, ale především kvůli sobě a vlastnímu úspěchu. Navzdory tomu jsou to Sobotka i Babiš, kdo hlavě státu nadbíhají. Přitom oba se v nedávné době přesvědčil­i, že když si prezident usmyslí, podnikne kroky proti nim. Babiše vyškolil v době policejní reorganiza­ce, kdy se nepostavil na stranu hnutí ANO a nechal v zájmu špiček ČSSD a možná i svého okolí na Hradě projít kontroverz­ní reformu. Na premiéra zase nedbal v případě, kdy se postavil za ministra financí a vetoval lex Babiš.

 ?? Ho oběda. Premiér Bohuslav Sobotka se včera i s manželkou Olgou zúčastnil v Lánech tradičního novoročníF­OTO – TWITTER BOHUSLAVA SOBOTKY ?? Setkání s prezidente­m.
Ho oběda. Premiér Bohuslav Sobotka se včera i s manželkou Olgou zúčastnil v Lánech tradičního novoročníF­OTO – TWITTER BOHUSLAVA SOBOTKY Setkání s prezidente­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia