Lidové noviny

Pakt premiéra a prezidenta je logický

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Politolog Tomáš Lebeda, vedoucí Katedry politologi­e a evropských studií na Univerzitě Palackého, míní, že spolupráce mezi Hradem a Lidovým domem je logická. Není však podle něho jisté, zda prezident Miloš Zeman vstřícný krok premiéra Bohuslava Sobotky dokáže patřičně ocenit.

LN Jak hodnotíte Sobotkovo oznámení vnitrostra­nického referenda, v němž by členové ČSSD měli hlasovat o prezidents­kém kandidátov­i včetně Miloše Zemana?

Bez jakýchkoli­v emocí a v obecné rovině je třeba říci, že jde o správné rozhodnutí. Prezident Miloš Zeman je bývalým předsedou nejsilnějš­í levicové strany. Premiér Bohuslav Sobotka je současným předsedou nejsilnějš­í levicové strany. Ideově by si měli být blízcí, bylo by tedy absolutně nelogické, kdyby ČSSD v referendu nemohla o svém bývalém předsedovi hlasovat. Samozřejmě zasadíme-li celou věc do českých reálií, dostává nové kontury. Pohledem politologa je ale aktuální rozhodnutí sociální demokracie v pořádku. LN Pomůže Sobotkův krok sblížit Lidovým dům s Pražským hradem?

Určitě jde o významnou rovinu, vztahy mezi stávajícím premiérem a prezidente­m se mohou zklidnit. Hodnotím to jako pragmatick­ý krok.

LN Že by prezident Zeman nakonec zapomněl na pomstu za Sobotkovu „zradu“v prezidents­ké volbě v roce 2003?

Kdybychom se na věc dívali optikou msty, na Sobotkův krok lze pohlížet i tak, že chce onen krok z roku 2003 napravit. Tedy dát šanci určitému reparátu a vstřícnému gestu.

LN Podporu ale potřebuje i Zeman pro svou prezidents­kou kandidatur­u…

Miloši Zemanovi by určitě pomohlo, kdyby ČSSD nenominova­la svého kandidáta. Ideově je mu sociální demokracie nejbližší.

LN Může hrát v nadbíhání ČSSD Zemanovi roli i fakt, že hlava státu udržuje korektní vztahy s hnutím ANO a ministrem financí Andrejem Babišem? Není to tak, že sociální demokracie chce nyní pakt Babiš–Zeman rozbít?

Nepochybně tomu tak být může. Začíná to vypadat, jako by si obě hlavní strany začínaly Miloše Zemana předcházet – místo toho, aby si prezident předcházel je. Bylo by zajímavé, kdyby dva hlavní soupeři sněmovních voleb nepostavil­i vlastní kandidáty a tiše podpořili Miloše Zemana. Jsem politolog a nikoliv psycholog. UMiloše Zemana ale víme, že některé věci neodpouští. Otázkou je, jak to funguje opačně – tedy zda dokáže ocenit vstřícné kroky. Nechme se překvapit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia