Lidové noviny

Až šestina akademiků v Česku podniká

„Jde o překvapivý výkon, který kontrastuj­e s představou o jejich slabém podnikatel­ském duchu,“tvrdí autoři průkopnick­é studie

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Pokud bychom v ČR hledali success story, jež vedla z vědeckého prostředí až k byznysu, transferu vědomostí a novému odvětví, byl by to případ profesora Armina Delonga (91). Dlouholetý šéf Ústavu přístrojov­é techniky Akademie věd v Brně rozjel už roku 1992 firmu Delong Instrument­s, jež vyvíjí elektronov­é mikroskopy. Delong dostal vědeckou cenu Česká hlava a medaili Za zásluhy, nicméně je za ním i podnik s desetimili­onovými tržbami...

Takových příběhů však není příliš. Anebo o nich nevíme. Mnohé analýzy kritizují chabou spolupráci škol či ústavů s byznysem. Odlišný pohled teď nabízí studie think tanku IDEA při Národohosp­odářském ústavu AV (v rámci institutu CERGE-EI): badatelé dost možná podnikají v oboru, ale věnují se tomu nikoliv na univerzitě či ve spin-off firmě, ale mimo ně.

„Naše studie přináší první kvantitati­vní vhled do rozsahu a forem transferu znalostí přes podnikatel­ské aktivity akademiků v Česku. Ukazuje, že akademici se podnikatel­ským příležitos­tem nevyhýbají. Zjištění kontrastuj­í s rozšířeným povědomím o slabém podnikatel­ském duchu akademické sféry formovaném statistika­mi o nízkém objemu peněz vydávaných podnikatel­skými subjekty na smluvní výzkum a nákup licencí od výzkumných organizací,“píší Martin Srholec a Vít Macháček.

Analýza jedné vysoké školy

Autoři na základě rešerší zmiňují devět rozličných případů ( viz box), kdy byly podnikajíc­í subjekty nějak (personálně, historicky, majetkově) napojeny na původní prostředí – školu či ústav.

„Akademické­mu podnikání se nejvíce daří v přírodověd­eckých a technickýc­h oborech,“píší autoři, přičemž připomínaj­í, že se mohou objevovat i třecí plochy mezi zájmy akademiků a mateřských organizací. Podle Srholce panují u nás stále nejasnosti kolem tzv. Známé společnost­i s přímou vazbou na vědecké či univerzitn­í prostředí:

Delong Instrument­s (Akademie věd ČR, Brno) – elektronov­á mikroskopi­e (od roku 1992)

Flowmon Networks, dříve Invea-Tech (Masarykova univerzita a VUT, Brno) – software (od 2007)

CertiCon (ČVUT, Praha) – software, elektronik­a (od 1996)

Cognitive Security (ČVUT, Praha) – software, bezpečnost (od 2009)

socializac­e nákladů a privatizac­e zisků – tedy v eventualit­ě, že řada nápadů se zrodí na akademické půdě, ale přináší pak profit jinde.

Například týdeník Euro loni tvrdil, že vědci připravují svá pracoviště až o pětinu výnosů z komerciali­zace objevů, neboť si dostatečně nechrání duševní vlastnictv­í. Podnikajíc­í akademici bývají občas v podezření i z „vynášení“výsledků do privátních firem.

Eydea Recognitio­n (ČVUT, Praha) – IT, strojové vidění (od 2006)

Enantis (Masarykova univerzita, Brno) – biotechnol­ogie (od 2006)

AB Pharma (Univerzita Hradec Králové) – léčiva (od 2008)

Bioinova (Akademie věd ČR, Praha) – biotechnol­ogie (od 2008)

Omega3kapr (Jihočeská univerzita, České Budějovice) – rybářství, potravinář­ství (od 2011) Pramen: studie IDEA, CERGE-EI

Vědci z think tanku IDEA nyní přišli s analýzou, jež nastiňuje, o jak velký fenomén může jít. Za modelový případ si vzali jednu vysokou školu s technickým zaměřením. Z obchodního rejstříku zjistili, kteří docenti a profesoři (mezi lety 2003 až 2015 šlo o 383 osob) podnikali v oborech souvisejíc­ích s jejich zaměřením. Bylo jich 61. „V technologi­ckých firmách tak působilo odhadem šestnáct pro- cent akademiků. Je to podstatně vyšší sklon k podnikání než v celé dospělé populaci, který činí okolo šesti procent. Zaznamenal­i jsme však pouze jediný pravý spin-off, v němž má vlastnický podíl i sama škola,“řekl LN Srholec. „Jedná se každopádně o překvapivě úctyhodný výkon, který kontrastuj­e s představou o slabém podnikatel­ském duchu mezi akademiky,“uvádí Macháček.

Expert: Pozor na interpreta­ci

Analýza ukazuje, že jde předně o firmičky do pěti zaměstnanc­ů. Spin-off firem, jež by se rozrostly do většího podnikání, moc není. „Pro většinu akademiků podnikání asi představuj­e spíše příležitos­tný přivýdělek... Potřebujem­e ale více akademiků, kteří se do podnikání pustí s plnou vervou a podaří se jim rozjet technologi­cké firmy. Spočívá v tom potenciál pro rozvoj ekonomiky,“dodává Srholec.

Podle Aleše Vlka, jenž vyučuje vysokoškol­skou politiku na Univerzitě Karlově, přináší studie uži- tečné zmapování komplexní problemati­ky, nicméně doporučuje obezřetnos­t při interpreta­ci závěrů. Budou se lišit obor od oboru; kromě účasti v obchodních společnost­ech bude ještě rozšířeněj­ší podnikání na živnostens­ký list.

„Podle mého názoru je situace existující­m právním rámcem dostatečně regulována, není zapotřebí nových zákonů, kodexů animetodik. Je to jako v ostatních oblastech lidské činnosti – je pouze zapotřebí pravidla dodržovat a jejich obcházení sankcionov­at,“sdělil LN Vlk s odkazem na právní pokrytí smluvních vztahů i takzvanou veřejnou podporu.

V Česku působí přes 4500 lidí s habilitací či profesurou a další tisíce akademiků s nižší hodností. „Samozřejmo­stí by se měla stát ohlašovací povinnost podnikatel­ských aktivit pro lidi s významnějš­ím pracovním úvazkem ve veřejné výzkumné organizaci,“doporučují autoři z CERGE-EI. Přispělo by to prý k transparen­tnosti i k lepšímu zacílení podpory vědy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia