Lidové noviny

LN věnují prostor pozitivním zprávám

-

Dobré zprávy jsou placené a nazývají se inzerce. Těmito slovy novináři sarkastick­y reagují na výtky čtenářů, že se v médiích objevují jen samé katastrofy, drby nebo špína. Zkrátka negativní informace.

Lidové noviny se snaží toto nelichotiv­é mínění o žurnalisti­cké profesi změnit. Před více než rokem a půl zavedly rubriku, symbolicky nazvanou Pozitivní zprávy, v níž mají prostor témata, kterým se obyčejně v novinách místa nedostává.

„V soutěži Marketér roku, pořádané Českou marketingo­vou společnost­í, zvítězila v kategorii Růžový delfín Tereza Jurečková, spoluzakla­datelka sociálního podniku Pragulic,“začínal v pondělí 1. června 2015 vůbec první příspěvek, který se v rubrice objevil.

Stovky příběhů

Od té doby se na čestné poslední straně, jakési druhé „titulce“, objevily stovky zmínek o dobročinno­sti, firemním dárcovství, ochraně přírody či dalších obecně prospěšnýc­h aktivitách. LN tak mají čest být jediným českým deníkem, který se s takovou intenzi- tou – každý všední den – tématu filantropi­e systematic­ky věnuje.

A nezůstává jen u toho. Do charitativ­ních projektů se tak či onak zapojují i členové redakce. Za všechny alespoň dva příklady. Berkat je občanské sdružení, které „pomáhá Evropanům být lidmi s otevřeným srdcem“, jak se píše v preambuli. U zrodu spolku, jenž se může pochlubit mimo jiné tím, že prostředni­ctvím transplant­ace oční rohovky přispěl k navrácení zraku desítkám nemajetnýc­h Afghánců, stála kolegyně Petra Procházkov­á. Peníze na tuto činnost shromažďuj­e i prodejem ručně šitých panenek.

Každý koš pomáhá je zase „sdružením lidí, kteří milují basketbal a chtějí pomáhat těm, kdo se ocitli ve složité životní situaci“. Kromě televizníh­o komentátor­a Jakuba Bažanta coby hlavní mediální tváře letos projekt svým jménem zaštítil třeba i kolega Petr Závozda se svým bratrem Jiřím. Smyslem jimi organizova­né Štafety 100 × 100 bylo přispět na rekondiční pobyt na táboře pro dětské hemofiliky, jejich rodiče a sourozence.

O dobré zprávy není nouze. Jen je někdy nápor příspěvků v redakčním mailu tak intenzivní, že se nedostane na všechny. Přesto budeme vděčni za každý další.

Redakce by chtěla poděkovat všem, kteří se loni na vytváření rubriky podíleli. Ale i těm, kdo se nechali publikovan­ými příspěvky inspirovat a věnovali své úsilí či prostředky dobročinný­m aktivitám. Nechť je váš nadcházejí­cí rok plný pozitivníc­h zpráv. nol

Tipy a snímky do rubriky posílejte na pozitivniz­pravy@lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia