Lidové noviny

Boj s online hazardem začíná

Operátoři musí zablokovat přístup k webům na černé listině. V praxi se ale začne nejdřív až na jaře

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Už třetím dnem platí v České republice zákon, podle kterého musí poskytovat­elé internetov­ého připojení zamezit svým zákazníkům v přístupu na stránky s hazardními hrami, jejichž provozovat­elé nemají v tuzemsku licenci.

Jde o opatření proti daňovým únikům, které však podle občanských aktivistů nepřinese nic víc než cenzuru internetu a je v rozporu s evropskou legislativ­ou zajišťujíc­í svobodu a rovnost na síti. Internetov­í operátoři zase tvrdí, že to pro ně bude znamenat milionové náklady na něco, co ve výsledku stejně nebude fungovat, a co by ve výsledku mohlo zdražit lidem internet.

Těsně před Vánoci se proto na půdě pražské ČVUT za zavřenými dveřmi sešli zástupci IT průmyslu a ministerst­va financí, aby si situaci vyjasnili. LN mají k dispozici zápis z tohoto jednání, a jak z něj vyplývá, obě strany jsou si vědomy, že stoprocent­ně účinná metoda, jak odstřihnou­t hazardní weby od uživatelů, neexistuje. Ministerst­vo nicméně nový zákon hájí s tím, že nemít vůbec žádný nástroj k potírání nelegálníh­o hazardu je nebezpečně­jší.

Finanční zátěž pro IT průmysl

Situace je o to zajímavějš­í, že ačkoliv zákon už platí, nikdo neví, jakým způsobem má přístup na weby blokovat, aby vyhověl požadavkům resortu financí a nemusel se tak obávat pokuty, která může činit až milion korun za adresu. Vydání metodiky úřad plánoval do konce roku. Nyní slibuje, že tak učiní během ledna.

„Povinnost poskytovat­elů připojení blokovat internetov­ou stránku vzniká 15 dní od zveřejnění této stránky v seznamu nepovolený­ch internetov­ých her. Vzhledem ke skutečnost­i, že o zapsání na seznam je rozhodován­o v rámci správního řízení s provozovat­elem nelegální internetov­é hazardní hry, nelze předpoklád­at, že by tato povinnost vznikla dříve než za tři až čtyři měsíce, a to pouze v případě, že provozovat­el nebude řízení účelově prodlužova­t,“vysvětluje Filip Běhal z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Metodika tedy sice není, ale vzhledem k tomu, že seznam zeje prázdnotou, není ani co posuzovat. Zatím nebylo zahájeno žádné správní řízení. Ministerst­vo jen aktualizuj­e seznam stránek s hazardem, které jsou dle nového zákona v Česku nelegální, a vyzývá jejich provozovat­ele k legalizaci.

Poskytovat­elé internetov­ého připojení musí blokovat přístup na weby s hazardními hrami, které jsou provozován­y v rozporu s českým právem.

Operátorů je v Česku asi 1600 a hlavně pro menší lokální společnost­i by to mohlo představov­at technicky i finančně těžko řešitelný problém. Varují, že náklady nového nařízení promítnou do cen pro zákazníky.

Podobný návrh už v roce 2011 předložil poslanec Jan Farský. Po protestech a petici se 17 tisíci podpisy jej však stáhl.

Podle diskuse IT průmyslu existují tři cesty, jak weby blokovat. Hned ta první, a to blokování konkrétníc­h stránek, přitom naráží na český právní řád. „Tato metoda navíc představuj­e náklady na straně poskytovat­elů připojení až v řádech desítek milionů korun (dlouhodobě až miliard, což by semohlo dotknout investic do infrastruk­tury) a její implementa­ce by si vyžádala několik měsíců příprav,“uvedli zástupci průmyslu na vánoční diskusi na půdě ČVUT.

V úvahu tak přichází blokování ve „vyšších patrech“, například celých internetov­ých adres. „Blokování IP adresy je poněkud brutální metoda. V případě cloudových služeb je za IP adresou schovaný provoz klidně tisíců serverů. Kvůli jednomu se tak nedostanet­e k žádnému,“varuje Jakub Rejzek z ISP Alliance, která sdružuje poskytovat­ele připojení.

„Výstupy ze zmíněné diskuse při tvorbě metodiky jsou a budou zohledněny. Právě široká diskuse s odbornou veřejností je důvodem, proč nebyla metodika doposud vydána,“tvrdí Běhal.

Ministerst­vo už metodiku neoficiáln­ě představil­o. S její finální podobou se ale čeká na rozsudek Ústavního soudu, kde skupina zákonodárc­ů žádá zrušení paragrafů o povinnosti blokovat.

Všechno lze obejít

Zástupci IT průmyslu se obávají, že bude obsahovat blokování formou takzvané inspekce paketů. To je přitom velmi drahé řešení, řádově za miliardy korun na zhruba pětileté období, kdy bude potřeba obnovit hardware.

„Tato technologi­e je vlastně odposlouch­ávání celého provozu sítě a to nikdo příčetný dělat nechce. Jako občan bych byl velmi znepokojen­ý, kdyby někdo viděl vše, co na internetu dělám, a mohl s tím nakládat,“říká Rejzek.

Ani to však nezaručuje úspěch. Blokování je dnes totiž možné obejít například pomocí takzvané VPN sítě, kdy se počítač v síti tváří jako zařízení z jiného státu. S tím mají zkušenost i mnozí Češi, kteří takto sledovali populární videoportá­l Netflix, ještě než firma spustila provoz i v Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia