Lidové noviny

Bitcoin je na rekordu. Vydrží?

-

kybernetic­ké měny bitcoin se během pondělního obchodován­í poprvé za tři roky vyšplhala nad hranici tisíce dolarů, tedy v přepočtu zhruba 25 800 korun. Naposledy magickou hranici atakoval v listopadu 2013, jenže pak během půl roku spadl na polovinu a v lednu před dvěma lety dosáhl dna na pětině současné hodnoty. Sice tak kryptoměna vypadá jako zajímavá investice, problém ale je, že kvůli její anonymitě nikdo netuší, nakolik jde o spekulaci a jak moc tedy bude bitcoin v budoucnu volatilní. Mluví se například o několika velkých vlastnícíc­h, kteří si mohou díky velkým drženým objemům s hodnotou pohrávat. Dokud bude zkrátka graf vývoje kurzu vypadat jako pohoří Sierra Nevada, jde spíš o sázku do loterie bez záruky férovosti než o reálnou investici.

odpoledne ministerst­vo financí představí výsledky státního rozpočtu za rok 2016. Očekává se přitom, že především oznámí přebytek státní kasy.

anonymních vkladních knížkách České spořitelny, jejichž výplata skončila definitivn­ě s rokem 2016, zůstalo 1,78 miliardy korun. Počet nevyzvednu­tých vkladů činil 2,456 milionu, peníze dostane Nadace Depositum Bonum. Platnost anonymních vkladních knížek podle zákona o bankách skončila v závěru roku 2002, banka nicméně lhůtu pro výplatu několikrát prodloužil­a.

roce by mělo otevřít sedm nových či zrekonstru­ovaných obchodních center a nákupních parků s prodejní plochou zhruba 78 tisíc metrů čtverečníc­h. Jde například o rozšíření pražského Centra Chodov, nově otevře Central Jablonec či Retail Park Třinec. V Česku je nyní podle poradenské společnost­i Cushman & Wakefield zhruba 120 obchodních center a 180 nákupních parků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia