Lidové noviny

Čína utne obchod se slonovinou

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PEKING/PRAHA Nejlepší zpráva za poslední roky a historický milník. Takovými slovy vítají ochránci přírody plán Pekingu definitivn­ě utnout veškerý domácí obchod se slonovinou do konce tohoto roku. V první vlně mají do konce března skončit provoz komerční zpracovate­lské dílny a obchodníci se slonovinou, od posledního prosince má pak v zemi začít platit úplný zákaz jejího prodeje.

K plánu Pekingu ovšem zaznívají i jisté pochyby. Zdali skutečně pomůže zachránit stavy ohrožených savců ve volné přírodě, totiž závisí především na tom, nakolik efektivně bude Čína skutečně obchod se slonovinou potírat a jaký postoj k němu zaujmou sousední státy a především Hongkong. Na rozdíl od pevninské Číny totiž bude v této zvláštní čín- ské správní oblasti slonovina až do roku 2021 k dostání. Přinejmenš­ím část nelegálníh­o byznysu se pak může přesunout do sousedního Laosu, Vietnamu nebo Barmy. Dá se navíc očekávat, že zákaz obchodu v Číně zřejmě vytlačí stávající ceny nahoru.

Mezinárodn­í obchod se slonovinou je sice už od roku 1989 postaven mimo zákon, přesto se sloní kly a výrobky zhotovené z nich před tímto mezníkem dodnes v řadě zemí včetně Číny prodávají legálně na domácích trzích. Peking si rovněž v omezeném množství mohl před osmi lety s posvěcením mezinárodn­ích úřadů jednorázov­ě nakoupit slonovinu od afrických zemí, kde ji zabavili pytlákům nebo která pocházela od přirozeně uhynulých zvířat. Kromě omezené legální slonoviny v licencovan­ých obchodech ale s ní koluje na trhu i množství té nezákonné, především z Afriky.

Symbol úspěchu

V říši středu platí slonovina za symbol sociálního statusu a umně vyřezané kly nebo zdobné předměty z nich často končí jako dary ve snaze zavázat si významné obchodní partnery nebo vládní úředníky. Oblibě se také těší z ní vyrobené šperky, jídelní hůlky nebo dekorace i mezi stále početnější a bohatší střední třídou. Odhady hovoří o tom, že až 70 procent veškerého obchodu se slonovi- nou, jejíž cena dosahuje stovek dolarů za kilo, míří na čínský trh.

Vláda v Pekingu už dříve naznačila záměr zlikvidova­t všechen domácí obchod se slonovinou. Její rezolutní postoj na poslední schůzce zemí Úmluvy o mezinárodn­ím obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, jež se konala na přelomu září a října v Johannesbu­rgu, ale mnohé až zaskočil.

Za rozhodnutí­m Pekingu zcela utnout domácí obchod se slonovinou přitom zřejmě nestojí jen mezinárodn­í tlak, ale i postupně se měnící vnímání samotné čínské veřejnosti. Přispěly k tomu také čínské celebrity, mezi nimi i bývalý basketbali­sta Jao Ming, svého času nejvyšší hráč americké NBA, které proti obchodu s kly vystupoval­y.

Čína si však patrně začala být stále více vědoma negativníh­o světla, které na ni vrhá kupčení s touto komoditou v samotných zemích jejího původu. Částečně i z důvodu svých geopolitic­kých ambic tak možná couvla před nařčeními některých afrických zemí, že obchodem se slonovinou vysává tamní zdroje a podporuje četné povstaleck­é a pytlácké skupiny. Celosvětov­ě proteče obchodem se slonovinou každý rok 10 miliard dolarů. Životem za to zaplatí desítky tisíc zvířat.

Peking postaví veškerý domácí prodej slonoviny do konce roku mimo zákon. Kvůli vztahům s Afrikou a také měnícímu se názoru čínské veřejnosti. Hrozí však přesun obchodu s kly do sousedních zemí nebo Hongkongu.

 ?? Dělníci v provincii Kuang-tung pod dohledem policie veřejně ničí zabavenou slonovinu. Do obchodu s ní byli dříve zapleteni i diplomaté. FOTO REUTERS ?? Vládní tažení.
Dělníci v provincii Kuang-tung pod dohledem policie veřejně ničí zabavenou slonovinu. Do obchodu s ní byli dříve zapleteni i diplomaté. FOTO REUTERS Vládní tažení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia