Lidové noviny

K atentátu v Istanbulu se přihlásili islamisté

- ISTANBUL

K teroristic­kému útoku v istanbulsk­ém klubu v noci ze Silvestra na Nový rok se včera přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS). Učinila tak prostředni­ctvím agentury Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají.

„Jako pokračován­í požehnanýc­h operací, které Islámský stát provádí proti ochránci kříže Turecku, hrdinný voják chalífátu zasáhl jeden z nejznámějš­ích nočních klubů, kde křesťané slaví svůj odpadlický svátek,“uvedl IS v prohlášení.

Při atentátu zahynulo 39 lidí, většina z nich byli cizinci.

Pachatel podle Amak střílel na rozkaz vůdce IS a samozvanéh­o chalífy abú Bakra Bagdádího. Organizace Islámský stát se v minulosti jen zřídka hlásila k teroristic­kým útokům na tureckém území, upozornila agentura AFP. Islamisté podle odborníků tímto postupem chtěli sice vyslat Ankaře jasný signál, nechtěli ale zároveň ztratit podporu, kterou jim poskytují určité sunnitské kruhy v Turecku.

Zatím neznámý střelec, který by podle tureckých médií mohl být Uzbek nebo Kyrgyz, zabil v klubu Reina v evropské části největšího tureckého města 39 účastníků novoročníc­h oslav. Turecký vicepremié­r včera oznámil, že policie získala otisky prstů a základní informace o vzhledu pachatele. Zpravodajs­ký server listu Hürriyet oznámil, že turecké úřady v souvislost­i s atentátem zadržely osm osob.

Podle agentury Anadolu je mezi oběťmi atentátu přinejmenš­ím 26 cizinců. Tureckých obětí bylo 12, jedna z nich měla kromě tureckého ještě belgické občanství. Mezi dosud identifiko­vanými oběťmi nebyl žádný Čech. Většina mrtvých cizinců pochází z arabských zemí. Sedm obětí bylo ze Saúdské Arábie, po třech obětech měly Libanon a Irák, po jedné například Kanada, Izrael či Rusko. Oběť z Tunisu měla také francouzsk­é občanství. Mezi mrtvými byli podle německého ministerst­va zahraničí také dvě osoby, které dlouhodobě žily v Německu. Jedna z nich měla německé i turecké občanství, druhá pouze turecké. Téměř 70 lidí střelec v klubu zranil. zah, čtk

Turecká policie pátrala po pachatelíc­h nedělního teroristic­kého útoku, při kterém zahynulo 39 lidí. Včera zadržela osm podezřelýc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia