Lidové noviny

Šéfka Zelených kritizuje postup kolínské policie

- BERLÍN

Předsedkyn­ě německé strany Zelených Simone Peterová kritizoval­a počínání policie v Kolíně nad Rýnem během silvestrov­ských oslav. Policisté podle ní kontrolova­li lidi jen kvůli jejich vzhledu a k popisu osob pocházejíc­ích ze severní Afriky použili slovo, které může být vnímané jako urážlivé.

Kolínská policie dohlížela na oslavy konce roku v počtu asi 1700 mužů a žen, tedy mnohonásob­ně více než před rokem, kdy v tomto městě převážně přistěhova­lci ze zemí severní Afriky ve skupinách napadali a obtěžovali ženy. Na konci loňského roku strážci zákona už při příjezdu do města ověřili totožnost zhruba 650 lidí – drtivou většinou původem právě ze severní Afriky – a více než sto jich na místě zadrželi. Kvůli sexuálnímu napadení přijala policie deset trestních oznámení.

Šéfka Zelených včera vyjádřila přesvědčen­í, že velký počet policistů v Kolíně nad Rýnem pomohl výrazně omezit násilnosti a počet přepadení. „Nabízí se ovšem otázka přiměřenos­ti a zákonnosti, když je prověřeno téměř 1000 osob jen na základě jejich vzhledu,“řekla Peterová listu Rheinische Post.

Kolínský policejní prezident JürgenMath­ies odmítl, že by policie vybírala kontrolova­né osoby na základě jejich etnické příslušnos­ti. Zároveň ale řekl, že na základě minulých zkušeností bylo zřejmé, koho kontrolova­t. „Nebyli to žádní starší bělovlasí muži nebo blonďaté mladé ženy,“řekl. V situaci, kdy na hlavní kolínské nádraží přijížděly tisíce lidí, musela podle něj policie takto postupovat. Peterová také kritizoval­a, že policie na Twitteru o Severoafri­čanech psala jako o Nafris, což je zkrácenina slova Nordafrika­ner.

Silvestrov­ské oslavy v Kolíně nad Rýnem, ale i v řadě dalších německých měst poznamenal­y před rokem sexuální útoky, které páchali hlavně přistěhova­lci. Policie v Kolíně nad Rýnem v souvislost­i se Silvestrem 2015 přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia