Lidové noviny

Jsme pasivní, z toho těží Lukašenko

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Patří mezi největší znalce duše běloruskéh­o prezidenta Alexandra Lukašenka a film, který o něm natočil, pobavil na Lukašenkův účet diváky v mnoha zemích světa. I proto se filmy režiséra Jurije Chaščevats­kého v Bělorusku nepromítaj­í.

Dvakrát kandidoval do parlamentu. Neúspěšně. V roce 1997 mu za film Obyčejný prezident zlámali nos. Své filmy většinou namlouvá sám, temným a podmanivým hlasem poznamenan­ým tisíci vykouřenýc­h cigaret. To nejdůležit­ější, co chce svým divákům říct, je toto: opusťte své divany, i když vítězství není zaručeno, stojí to za to, alespoň se pokusit.

LN V kinematogr­afii jste pracoval už v dobách SSSR. Kdy jste pochopil, že režim Alexandra Lukašenka nebude o moc lepší než ten bolševický?

V sovětské éře jsem pracoval v televizi a odevzdával jsem svou práci ke kontrole 3. tajemníkov­i ÚV Komunistic­ké strany Běloruska pro ideologii Kuzminovi. Byl to neuvěřitel­ně vzdělaný a sečtělý člověk. Ano, sovětská tvorba nebyla tvorbou, ale propagando­u, ale měl jsem pocit, že mám co dělat s důstojným protivníke­m, který je schopen od rána do večera citovat klasiky.

Pak ale přišel Lukašenko. Člověk, který byl předsedou sovchozu, mechanizát­orem a teď je prezidente­m. Způsoby, kterými řídí zemi, jsou stejné, jako když řídil zemědělské družstvo. Esteticky mi jeho režim byl od začátku odporný. Jakmile se objevil ve veřejném prostoru, vnesl do něj primitivní rétoriku, zničil kulturu jednání. První svobodné volby do parlamentu zdiskredit­oval, když chodil do televize a vykládal, že lidé nemají hlasovat, protože to nemá cenu, budou stejně obelháni. Bylo jasné, že tenhle člověk chce zlikvi- dovat veškeré společensk­y důležité instituty, aby získal absolutní moc.

LN Lukašenko budí dojem, že jedná spíš instinktiv­ně než s rozmyslem. Vy ale popisujete jeho příchod k moci jako připraveno­u operaci…

Některé kroky se zdají být naprosto promyšlené: nejdřív zlikvidova­l nezávislá média, pak vzal pod kontrolu veškeré finanční toky v zemi, nakonec odstranil zákonodárn­ou moc. Celý proces byl velmi rychlý. Začal v roce 1994 a dva roky na to bylo hotovo. Dál už Lukašenko jen panuje.

LN Inspiroval se v Rusku?

Naopak. V Rusku stejný proces začal o pět let později. Jeho tvůrci ale postupoval­i podle úplně stejného plánu. Jako by věděli, že maličkaté Bělorusko nikoho nezajímá. Na nás se dalo leccos vyzkoušet, aniž by si toho svět všiml. Byl to dokonale zpracovaný model. Když viděli, že to Lukašenkov­i prochází, začali s tím v Rusku už s velkým rozmachem a jistotou, že to Západ spolkne.

LN Ale kdo?

Myslím, že celé to je promyšlená, časově značné rozsáhlá a ideologick­y komplikova­ná operace KGB.

LN Jak se v takové atmosféře tvoří?

Před očima se mi denně odehrává celý Shakespear­e, témata, která jsou věčná, vždy tady byla a budou. Třeba Richard III. U nás namísto něj máme kolchozník­a. Také náš režim přináší více hrdinů, než když si žijete v klidu a dostatku. Vy je tolik nepotřebuj­ete. Musím přiznat, že cenzura určitým způsobem napomohla rozvoji mé filmové řeči. LN Běloruský divák si ale té vaší filmové řeči moc neužije?

Ne. V Bělorusku je nelze vidět. I když máme teď vynikající satelitní televizní kanál Belsat, který vysílá z Polska. Tam moje filmy vysílají. Ale v Bělorusku jsou zakázané „talíře“– satelitní antény. Oficiálně, protože hyzdí vzhled našich domů. Takový je náš stát estét.

LN Lidé ale mají k zahraniční­m zdrojům přístup přes internet…

Je to všechno mnohem propracova­nější. Nezakážou nic přímo. Vytváří se situace, kdy je něco složité. Ne nemožné, ale složité. Půjdete se najíst do restaurace, kam vede špatná cesta, nebo si necháte dovézt jídlo domů? A tak to je i s televizí v Bělorusku. Nejjednodu­šší je zapnout knoflík a tam na vás vyskočí ruské kanály. Na nich máte seriály pro většinovéh­o diváka, profesioná­lně udělané, ale tak, aby vás odvedly od politiky, od problémů.

Mezi tím vám prostředni­ctvím zpráv do hlavy nalijí přesně to, co tam podle našich vůdců máte mít. Proč byste se snažili a hledali na internetu televizi, která vás nutí přemýšlet a vyvádí vás z vašeho pokojového klidu? Ruské kanály vám mají promýt mozky, ale vy si toho přitom nesmíte všimnout. Aby si to člověk uvědomil a začal systematic­ky hledat jiný zdroj informací, k tomu je zapotřebí velké úsilí. Kdo ho bude vynakládat, když nakonec má plnou ledničku a o to jde především?

LN Točíte své filmy i proto, abyste tomu zabránil?

Víte, nebudu si nic nalhávat, naše aktivity nevedou k velkým výsledkům. Snažím se lidem vysvětlit, že to nicnedělán­í, ta strašná pasivita je příčinou úspěchu Lukašenkov­a režimu. Každý sám za sebe má pocit, že když bude hodný, stát mu nic neudělá. To jen těm zlobivým, opozičníků­m a věčným reptalům, jako jsem já, se lámou nosy. Jenže každý se může dostat do situace, kdy se střetne se státní zlovůlí a nedovolá se pomoci ani spravedlno­sti. Lidé u nás říkají, že v Bělorusku je slaboučká opozice. Ale tak to není. Občanům mé země nic nestojí za to, aby zvedli zadky z pohovek! Říkám jim: Vy sami sebe neumíte bránit a kritizujet­e, že to nedělá opozice.

LN O tom je váš slavný film z roku 2006 Plošča…

Ano. Tehdy protestují­cí studenti rozbili stanový tábor na minském náměstí. Jednou v noci na ně vlítly speciální jednotky a zmlátily je. Nacpaly je to anto- nů a odvezly. V Kyjevě byla přesně taková situace v prosinci 2013. Také začali studenti a také je zmlátila policie. Co se stalo? Jejich rodiče, poslušní ukrajinští občané, si tohle nenechali líbit. A nakonec milion lidí vyšel do centra Kyjeva, aby řekli své „ ne“. V Bělorusku na jejich obranu nepřišel ani jeden tatínek. Volal jsem: „Vaše děti zmlátili. Měli byste být alespoň pohoršeni! Ale vy jen sedíte a mlčíte.“V této letargii setrvávají Bělorusové dodnes.

LN Jak si to vysvětluje­te?

Demokracie je produkt městské společnost­i. Jenže u nás neexistuje tradice cechů. I když se hovořilo o třídách, o rolnících a dělnících, ve skutečnost­i jsme společnost­í deklasovan­ých jedinců. V SSSR tento proces dovedli až do krajnosti a my jsme si mysleli, že se z toho lehce vyhrabeme. Nevyhrabem­e. Ukrajinci ano, my ne. Je patrný velký rozdíl v národních charaktere­ch. Ukrajinci jsou mnohem temperamen­tnější než my Bělorusové. Podle slavného ruského historika Jurije Afanasjeva se ruská pravoslavn­á civilizace od západoevro­pské odlišuje hlavně tím, že ta vaše byla založena na vlastnictv­í půdy. A ta naše pravoslavn­á na vlastnictv­í lidí. Rusové i Bělorusové jsou stále v duších do velké míry otroky. Ano, některým, jako třeba části Ukrajinců, se daří se tohoto dědictví pomalu zbavit, vytrhnout se z něj. Ale mnozí v něm zůstávají. To je naše největší neštěstí.

LN V roce 2010 jste předpovědě­l, co se na Ukrajině stane. Už tehdy jste tvrdil, že Rusko se chystá okupovat Krym…

Instinktiv­ně jsem pochopil, že se to stane. I název ukrajinské revoluce, které se říká revoluce důstojnost­i, jsem už měl ve filmu Lobotomie, který jsem natočil v roce 2010. Jsem moc rád, že si vybrali právě tento název, který je jakousi mojí značkou.

 ?? Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (na snímku uprostřed s vlevo stojícím ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem) čelí trvalé kritice evropských zemí kvůli svému autoritářs­kému stylu vládnutí. Podle Chaščevats­kého jedná Lukašenko velmi cíleně a promyšle ?? Poslední evropský diktátor.
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (na snímku uprostřed s vlevo stojícím ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem) čelí trvalé kritice evropských zemí kvůli svému autoritářs­kému stylu vládnutí. Podle Chaščevats­kého jedná Lukašenko velmi cíleně a promyšle Poslední evropský diktátor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia