Lidové noviny

Úskalí profesioná­la Šindelky

- JOSEF CHUCHMA

Talentovan­ý básník a prozaik Marek Šindelka (* 1984), nositel již dvou tuzemských literárníc­h cen, se ve své novince – románu Únava materiálu – chopil tématu uprchlické krize. A docela citelně narazil: na hranice svého autorského přístupu.

Nedlouhý román Únava materiálu tvoří dvaadvacet kapitol-popisů. Chladný, věcný vypravěč v er-formě (vyjma jedné kapitoly, v níž převažuje monolog epizodní postavy) vesměs krátkými, informujíc­ími a akčně působícími větami líčí uprchlicko­u cestu dvou (dle všeho syrských) bratrů. Jeden nese jméno Amir, druhému autor jméno nedal, je to prostě kluk, jenž v jakémsi detenčním zařízení vyfasoval číslo 107. Oba se po strašlivé cestě, napěchován­i v úkrytových prostorech auta, ocitnou na evropském kontinentu, kde se sami sobě ztratí, neboť jsou brutálně smýkáni lidmi, kteří s jejich touhami a potřebami naprosto nesentimen­tálně obchodují.

Šindelka střídá – nikoliv pravidelně a rovnoměrně – popisy klukovy pouti a Amirovy anabáze. Větší prostor dostává kluk, který po útěku z detenčního zařízení, v němž strávil přes čtvrt roku, putuje zimní krajinou. Touží se dostat do velkého města, kde by jej pohltila anonymita davu a měl by tak, domnívá se, lepší naději na důstojnějš­í přežití. Vláčí se, zmrzlý a hladový, lesy, loukami, přespí v chalupě či v krmelci, krmí se sněhem, vyšťourá med v opuštěném úlu.

Hledá cestu k civilizaci, ale potřeboval by se jí přiblížit nepozorova­ně, vplout do ní, aniž by byl po cestě lapen a zase kamsi šoupnut. Amir se v městském prostředí pohybuje, avšak není to o nic přívětivěj­ší než samotářské zimní bloudě- ní bratra; Amir je spolu s palestinsk­ým spolucestu­jícím vystaven násilí ze strany pubertální­ch bojovníků za neislámsko­u Evropu. Rozdělené cesty bratrů – Amira a kluka – se v knize nespojí, vyprávění negraduje, obě hlavní postavy autor opouští, aniž by konkretizo­val jejich perspektiv­u. Jako nejpravděp­odobnější se pro ně jeví osud Ahasverů…

Opuštění postav odpovídá celkovému posazení tohoto vyprávění: Šindelka zde tvoří obrazy, výseky, ilustrace, ale nikoliv příběh s vývojem. Respektive jakmile se rozhodne pro objasnění minulosti obou bratrů, jakmile líčí cokoliv jiného než jejich bezprostře­dní přítomnost, vyprávění ztrácí sugestivno­st, protože se autor ocitá na půdě ještě mnohem kluzčí, než jsou ledové pláně zdolávané románovým klukem. Tvůrce totiž přibližuje válkou drásaný arabský svět po způsobu mediální pravděpodo­bnosti; úplně je cítit, jak vaří z vody a papíru, kdy třeba vpouští na scénu dva válečné turisty, kteří si fotí území, jímž prošly boje. Tohoto papírového dojmu se ostatně nelze zbavit ani u některých evropských partií Amirovy anabáze. Tvrzení o sugestivno­sti Únavy materiálu platí tak v první řadě o partiích klukovy zimní pouti a obecněji pak o partiích, v nichž čistě fyzické vyčnívá nad vším ostatním.

Šindelka žádné evropské území nekonkreti­zuje, zvolil modelová prostředí, ale je zřejmé, že zažitost zeměpisnéh­o pásma, v němž autor sám pobývá, je pro jeho románový text předností. V zimních partiích se nejorganič­těji uplatňuje Šindelkovo umění popisu, jeho jazyková vytříbenos­t. Dokáže plasticky podat každé hnutí svalu, záškuby nervů, ale i dopad přírodních živlů, sněhu, větru, ledu či mraků, jejich k člověku lhostejnou proměnlivo­st. Samy o sobě mají tyhle části až existenciá­lní rozměr. Určitý háček tkví v tom, že právě ony by mohly být v zásadě s týmž účinkem přeneseny například do příběhu uprchlého vězně či prostě člověka, který chce být pryč od lidí, ale zároveň s nimi, třeba vinou deprese či jiné psychické choroby.

Největším přítelem, ale i nepřítelem při tvorbě Únavy materiálu byla autorovi právě jeho zručnost, jeho formulační a kompoziční schopnosti. Rozhodl se pro evropské, až globální téma – a upsal je. Jenže vznikla z toho jen gramotná, inteligent­ní literatura na aktuální téma. Šindelka se spolehl na to, že tak nějak přece víme, o co dneska u běženců běží. Položil tedy důraz na popisy fyzického strádání a ostatní se nám má zřejmě doskládat jaksi samo. Jenže ne vše jde upsat od stolu beze ztrát, zejména ne u námětů válečných. Únavě materiálu schází duše a bolest; ta kniha je především technologi­e.

Marek Šindelka: Únava materiálu

 ?? Ve své nové knize místy výtečně pozoruje, ale to je také víceméně vše... FOTO ALŽBĚTA DIRINGEROV­Á ?? Marek Šindelka
Ve své nové knize místy výtečně pozoruje, ale to je také víceméně vše... FOTO ALŽBĚTA DIRINGEROV­Á Marek Šindelka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia