Lidové noviny

Disney se pojistil proti Leiině smrti

Slavná filmová princezna nestihla dokončit pokračován­í Star Wars. Filmaři získají 50 milionů dolarů z pojistky

- MARTIN HAMPEJS

Společnost Disney očekává jednu z největších výplat za pojištění v historii kvůli nečekané smrti herečky Carrie Fisherové, představit­elky princezny Leii z filmů Star Wars. Společnost získá 50 milionů dolarů jako pokrytí ztrát způsobenýc­h její smrtí.

Slavná filmová společnost Disney se pojistila u firmy Lloyd’s of London, aby se ochránila před ztrátami plynoucími ze smrti herečky, resp. znemožnění­m dotočit všechny díly filmové trilogie. O případu informoval server Insurance Insider. Šedesátile­tá herečka Carrie Fisherová zemřela 27. prosince 2016, čtyři dny poté, co dostala infarkt v letadle z Londýna do Los Angeles.

Fisherová v rámci nové trilogie Star Wars obnovila svou roli princezny Leii, tentokrát již jako generál Leia Organa. Herečka již stihla dokončit natáčení druhého filmu v rámci nové trilogie, známého jako Epizoda VIII, který by mělmít premiéru v prosinci roku 2017. Zatím není známo, jak se společnost Disney se smrtí herečky vypořádá v Epizodě IX, ve které měla Fisherová hrát jednu z hlavních rolí. Podle deníku The Independen­t je možné, že se pokusí doplnit ji pomocí CGI, tedy počítačem vytvořenou grafikou. Carrie Fisherová před kamerou debutovala v roce 1975 v komedii Šampon. Poté stu-

Nejasné vyhlídky

dovala rok a půl herectví v Londýně. V Hvězdných válkách režiséra George Lucase se poprvé představil­a v roce 1977 jako neohrožená princezna Leia, dcera Padmé Amidaly a Anakina Skywalkera.

„Před třiačtyřic­eti lety George Lucas naprosto zničil můj život, ale myslím to v tom nejlepším slova smyslu,“napsala Fisherová ve své knize Wishful Drinking. Kromě této publikace vydala i autobiogra­fii The Princess Diarist. Podílela se také na několika hollywoods­kých scénářích, spolupraco­vala například na filmu Píseň pro nevěstu nebo slavné komedii Sestra v akci. Zahrála si v romantické komedii Když Harry potkal Sally (1989) nebo komedii Ženy (2008).

 ?? Ve své nejslavněj­ší roli princezny Leii FOTO PROFIMEDIA ?? Carrie Fisherová
Ve své nejslavněj­ší roli princezny Leii FOTO PROFIMEDIA Carrie Fisherová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia