Lidové noviny

Nemístná oproštěnos­t

-

Nakladatel­ství Argo vydalo Jaromíru Typltovi sbírku Za dlouho. Na sešitku o osmačtyřic­eti stranách není o autorovi ani básních ani slovo. Nabízelo by se napsat, že Argo zřejmě počítá s tím, že koho vůbec zrak dovede k Za dlouho, bude automatick­y vědět, kdo je Typlt. Anebo si to dohledá na internetu, tím spíš, že autor má své stránky (www.typlt.cz). Dle této logiky by byly jakékoliv informace o autorech a dílech na obálkách knih už zcela zbytečné; kdo chce informace, ať si vytáhne třeba mobil a hledá si na globální síti, a neotravuje.

Zkusme se pracovně řídit touto zvrhlou logikou a obrátit se na zdroje mimo knihu samotnou. Argo na svých internetov­ých stránkách napsalo o sbírce Za dlouho následujíc­í anotaci: „To, že vydává sbírku básní, by se dalo u Jaromíra Typlta brát téměř jako stylový experiment – po svých prvních sbírkách, zveřejněný­ch v první polovině 90. let, se totiž ve všech dalších knihách pohyboval na otevřeném pomezí mezi poezií, prózou a esejem ( že ne zas až, 2003, nebo Stisk, 2007). Představa, že báseň nemá zůstat uzavřena v jediné podobě, ovšem provází i novou knihu, protože většinu zařazených textů autor během let uváděl a proměňoval v různých jevištních, zvukových nebo i filmových zpracování­ch. Ústřední téma sbírky Za dlouho by se snad dalo shrnout podle jednoho z veršů básně Zlomek B101: ‚smyk a setření, složenina, odírání a třpyt, drolení a prach‘.“

To je sdělení výhradně pro zasvěcené. Slovo nepadne o tom, že běží o zahajovací svazek nové edice (to zmiňuje aspoň autor na svých internetov­ých stránkách). Svazek samotný nesděluje o té edici také nic. Zřejmě má stačit, že na obálce, v tiráži a třikrát na úvodních stránkách brožurky je vysázeno „čp 1“. Zřejmě tedy: Česká poezie. Když zavítáte na stránky Arga, v kolonce Edice, kterou nakladatel­ství na stránkách rovněž má, Českou poezii nenajdete.

Skutečnost, že Argo otevřelo řadu poezie, lze uvítat. Ale způsob, jakým se k ní informačně zatím staví, je nepochopit­elný. Jako kdyby si chtělo odškrtnout jakousi povinnost, a nic dalšího nežádejte. Obecněji se k tomu dá poznamenat to, že ona informační nepéče může být čtena i coby malá zpráva o postavení poezie v současné české literatuře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia