Lidové noviny

Trumpoty se stromkem

-

Vzávěru tohoto týdne jeden z nejviditel­nějších symbolů Vánoc, vánoční stromek, ve většině domácností neodvratně skončí odzdoben a ponížen u popelnic. Je tak pravý čas připomenou­t si, že v sobě stromek skrývá nejen vánoční motivy, ale překvapivě také ekonomická a politická poselství.

Mohli bychom začít třeba mýtem českého prvenství – tak jako se chlubíme, že máme nejlepší pivo, jsme přesvědčen­i, že Češi jsou národem „stromkařů“. Ostatně křesťanská symbolika Vánoc se často smrskne v kapra a vánoční stromek. Ve skutečnost­i jsme ovšem ve zdobení stromků na chvostu Evropy. Každým rokem se u nás prodá na milion jedlí, smrčků a borovic. Statistick­y tak na deset obyvatel Česka připadá jeden exemplář. V sousedním Německu je ale poměr 1:2,7, v Rakousku 1:4, stejně tak i ve Finsku. Dokonce i Spojené státy s novým prezidente­m Donaldem Trumpem, který programově zmiňuje nebezpečí migrace a cizích kultur, jsou na tom co do stromkovýc­h statistik lépe než my. Jeden stromek tu připadá na osm Američanů – ať už živý, nebo plastový, kterých se tu prodá vůbec nejvíc na celém světě.

Ostatně nikde na celé planetě neexistuje téměř identický produkt, za jehož jednorázov­ou koupi by v rozmezí nějakých dvou, maximálně tří týdnů lidé dali tolik peněz jako právě za vánoční stromečky. Celosvětov­ý objem byznysu se stromky nikdo nespočítal. Můžeme si ale pomoci známými čísly. V USA se takto loni protočilo 1,3 miliardy dolarů, v sousedním Německu 700 milionů eur.

Samo o sobě to nic moc neznamená. Mnohem zajímavějš­í je srovnání v delší časové ose, které nabízí americká National Christmas Tree Associatio­n (NCTA). Vánoční stromek ve statistice vychází jako pozoruhodn­ý ukazatel nálady obyvatelst­va, který se v ničem nekryje s obvyklými politologi­ckými vývody o mizerné náladě ve společnost­i s čím dál větším odstupem mezi nejbohatší a nejchudší vrstvou. Tak třeba Vánoce 2008. Bylo po pádu Lehman Brothers, newyorská burza se řítila a ekonomové varovali, že je to jen začátek. A Američané? Na prodeji stromků se to vůbec neprojevil­o. Nabízelo by se logické vysvětlení – ekonomické chmury vyvážila „obamamánie“, Američané se zkrátka těšili na svého prvního černošskéh­o prezidenta.

Jenže by to muselo fungovat obráceně. Paradoxně je to ale naopak. Podle prvních odhadů NCTA se letos meziročně prodej stromků zvýšil v USA o deset procent. To je největší skok od roku 2003. A o nějaké tři miliony prodaných stromků více, než když do Bílého domu mířil Barack Obama. S blížícím se nástupem Trumpa se tak teorie o „blbé náladě“v Americe vůbec nepotvrdil­a. Obavy z konzistenc­e myšlenkové­ho aparátu nové Trumpovy administra­tivy také ne.

Možná že jednou přijdou i stromky postfaktic­ké. Zatím ale Američané kupovali ty opravdové.

Vánoční stromek ve statistice vychází jako pozoruhodn­ý ukazatel nálady obyvatelst­va, který se v ničem nekryje s obvyklými politologi­ckými vývody o mizerné náladě ve společnost­i s čím dál větším odstupem mezi nejbohatší a nejchudší vrstvou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia