Lidové noviny

Lídr v osamění

Šéf EK Juncker se stává reziduem starých časů

-

Na úvod si zkuste malý test. Máme tři politiky – Andreje Babiše, Angelu Merkelovou, Jeana-Clauda Junckera. Kdo z nich je nejmladší? Je to těžké, neboť všichni tři se narodili roku 1954. Nejmladší je o fous Juncker. To překvapí. Politik, který slouží ve vládních funkcích už od roku 1984, dlouho se profiluje v agendě EU a dva roky řídí Evropskou komisi, patří k relativně mladým. Sám dokládá, že výraz „stará struktura“není funkcí biologické­ho věku. I to, že bez ohledu na různá odhalení kolem jeho osoby stejně není lídrem, který by Unii vyvedl na nějakou reformní dráhu.

Éra bafuňářsky jmenovanýc­h lídrů EU už drhne. Proto vznikl v roce 2014 nápad, jak přiblížit unijní orgány voličům. Do eurovoleb nastoupili „špičkoví kandidáti“, aby Evropané získali pocit, že přímo volí příštího lídra EK. Vyhrál to konzervati­vec Juncker, zatímco socialista Martin Schulz zůstal v čele Evropského parlamentu. Vznikla situace ne nepodobná velké koalici (někdo by řekl opoziční smlouvě) a skončila právě teď, když Schulz odešel z Evropského parlamentu dělat politiku do Německa. „Jisté je jedno,“píše bruselský zpravodaj časopisu Der Spiegel. „Časy, kdy Juncker přinášel návrhy legislativ­y a mohl se spolehnout, že jeho kamarád Schulz pro ně u europoslan­ců najde většinu, jsou passé.“Píše-li to list fandící evropskému projektu i jeho strukturám, něco na tom bude.

Jean-Claude Juncker odráží dobu, kdy se lídr EK mohl opírat o široké ideové zázemí. Kdy křesťanský demokrat Juncker mohl říkat, že křesťanští demokraté vedou i Německo, Rakousko, Itálii a Španělsko. Teď to ale vypadá tak, že křesťanští demokraté přestávají evropské voliče přitahovat stejně jako politici typu Junckera. V tom je oříšek. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia