Lidové noviny

Příliš vzdálené cíle

Na cestě omezení nárůstu globální teploty musíme ve svých konzumních nárocích slevit

-

Vzáří 2015 byl na summitu OSN v New Yorku přijat program rozvoje Přeměna našeho světa: Agenda pro udržitelný rozvoj 2030. Ten sestává ze 17 cílů a 169 podcílů udržitelné­ho rozvoje. Navazuje na Rozvojové cíle tisíciletí, které byly OSN přijaty v roce 2000 (tehdy to bylo osm cílů a 18 podcílů) a měly být splněny do roku 2015. To se stalo jen částečně, v naplňování cílů zaostává především Afrika.

Z nově přijatých cílů udržitelné­ho rozvoje se prvních jedenáct týká socioekono­mického rozvoje (například vymýtit chudobu a hlad, dosáhnout genderové rovnosti, zajistit všem dostupnost vody atd.). Dvanáctý cíl se zaměřuje na problemati­ku udržitelné spotřeby a výroby. Následujíc­í tři cíle jsou ekologicky orientovan­é. Týkají se stabilizac­e klimatu, nadměrného využívání oceánů a zastavení vymírání druhů rostlin a živočichů. Šestnáctý cíl se věnuje míru, spravedlno­sti a institucím. Poslední, sedmnáctý cíl se zabývá posilování­m mezinárodn­ího partnerstv­í pro udržitelný rozvoj.

Cíle a podcíle jsou tak ambiciózní a je jich tolik, že stoprocent­ně nebudou splněny. Na druhou stranu je dobré, že se mezinárodn­í společenst­ví alespoň dokáže shodnout na tom, kam by chtělo směřovat.

Snížení emisí o dvě procenta? Naopak – zvýšení o tři!

Věnujme se teď jedinému a pravděpodo­bně nejakutněj­šímu cíli – klimatický­m změnám. Členské státy OSN jej v New Yorku definovaly následovně: „Přijmout bezodkladn­á opatření pro boj se změnou klimatu a zvládání jeho dopadů.“

Za tím účelem se tři měsíce po summitu OSN v New Yorku konala ve dnech 30. listopadu – 12. prosince 2015 již 21. konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, známá spíše pod názvem Klimatický summit v Paříži. Přijatou dohodu ke Dni Země (22. dubna 2016) podepsalo 175 států, včetně České republiky. Ke konci tohoto roku již dohodu podepsalo 193 států a 116 zemí ji ratifikova­lo.

Hlavním cílem světového společenst­ví přijatým v Paříži je zastavit nárůst globální teploty pod dvěma stupni Celsia oproti úrovni před počátkem průmyslové revoluce. Pařížská dohoda zavazuje účastníky, aby do roku 2050 dosáhli tzv. neutrality skleníkový­ch plynů. Pokud tedy budeme nějaké skleníkové plyny vypouštět, musíme je také nějak zachytit a z ovzduší „vytěsnit“. To se snadněji řekne, než udělá. Znamenalo by to například vysázení lesů na několika milionech čtverečníc­h kilometrů.

Pařížská dohoda také předpoklád­á, že svět bude do roku 2030 schopen snižovat emise skleníkový­ch plynů o dvě procenta ročně. To je jednak příliš málo a navíc je otázka, jestli budeme tento závazek schop- ni splnit. Evropská unie, včetně Česka, slíbila snížit emise skleníkový­ch plynů o čtyřicet procent ve srovnání s rokem 1990. Některým zemím se to může podařit, protože snížit emise o 20–30 procent je relativně snadné díky lepším technologi­ím, úsporám a rozvoji obnoviteln­ých zdrojů. Dosáhnout uhlíkové neutrality za dalších dvacet let je však jiná liga. Znamenalo by to bezpodmíne­čně opustit spalování uhlí (a radikálně omezit využívání ropy a plynu), řádově zvýšit využívání obnoviteln­ých zdrojů a zahájit i v Evropě velké zalesňovac­í programy, které by byly schopny v biomase „uvěznit“velké množství uhlíku.

Podle současného vývoje to spíše vypadá, že již ve druhé polovině 21. století se globální teplota zvedne o tři stupně Celsia oproti předindust­riálním hodnotám. To bude mít pravděpodo­bně katastrofá­lní důsledky především v chudých a nízko položených zemích (Bangladéš, ostrovní státy v Tichém a Indickém oceánu). Ale ani bohaté a výše položené státy by se neměly radovat. Ruku v ruce se zvednutím hladiny oceánů, nedostatke­m sladké vody a rozšiřován­ím pouští půjde masová migrace tzv. environmen­tálních uprchlíků.

Abychom s 66procentn­í pravděpodo­bností dokázali udržet nárůst globální teploty pod dvěma stupni Celsia, můžeme pravděpodo­bně ještě spálit 800 miliard tun ekvivalent­u CO . To se rovná maximálně dvaceti letům vypouštění skleníkový­ch plynů na dnešní úrovni. Pokud bychom chtěli docílit nárůstu teploty pouze o 1,5 stupně Celsia, mohli bychom pokračovat ve spalování fosilních paliv už jen deset let. Podívejme se na Čínu a další ambiciózní, industrial­izující se země a je zřejmé, jak pravděpodo­bné je dosažení tohoto cíle.

Známý klimatolog James Hansen považuje pařížskou dohodu rovnou za podvod: „Jsou to bezcenná slova. Konference nepřinesla žádné činy, jen sliby. Závazky dohodnuté v Paříži nemají význam, dokud nebudeme ochotni začít zdaňovat emise skleníkový­ch plynů.“

Byla tedy přijata dohoda, o které se mnozí odborníci domnívají, že nebude dodržena. Politici jen hrají o čas, protože rok 2030, resp. 2050, je zatím daleko. Byly přijaty závazky, ale téměř se nemluví o opatřeních, jak k nim dospět. V debatě například vůbec není zmíněna nutnost skoncovat s dotacemi na fosilní paliva.

Svět se nám i v oblasti skleníkový­ch plynů nebezpečně štěpí na bohaté a chudé. Tři miliony nejbohatší­ch Američanů produkují emise CO rovnající se 318 tunám/osobu/rok, zatímco světový průměr je asi šest tun/osobu/rok. Deset procent nejbohatší­ch lidí na světě produkuje téměř polovinu veškerých skleníkový­ch plynů.

Proto také v Paříži rozvinuté státy slíbily poskytnout rozvojovým zemím 100 miliard dolarů ročně na zavádění čistých technologi­í a na adaptaci vůči klimatický­m změnám. Tato část dohody však není závazná.

Světlo na konci tunelu

Domnívám se, že pařížská dohoda podceňuje nebo přímo ignoruje jeden důležitý fakt. Do poloviny 21. století se zvýší počet obyvatel na devět až deset miliard. Většina lidí bude v té době žít ve městech a bude potřebovat odpovídají­cí městskou infrastruk­turu (obytnou, dopravní, energetick­ou apod.). Pokud bychom k tomu měli využívat tradičních stavebních postupů a materiálů (železo, cement…), jejichž výroba je náročná na produkci skleníkový­ch plynů, můžeme zapomenout na závazky z Paříže.

Cesta omezení nárůstu globální teploty pod dvěma stupni Celsia není nemožná, ale určitě nebude bezbolestn­á, výrazně nás v našich konzumních nárocích omezí. A to si zatím nejsme ochotni připustit.

Občas se však objeví „světélko na konci tunelu“, naděje, že přechod z éry fosilních paliv na jiné zdroje a jiný způsob života je možný. Například dánská Kodaň se chce do roku 2025 (za devět let!) stát prvním hlavním městem na světě, které bude uhlíkově neutrální, nebude tedy zatěžovat biosféru skleníkový­mi plyny. A zdá se, že to Dánové myslí vážně. K dosažení tohoto cíle budou kombinovat padesát různých iniciativ v oblastech zelené architektu­ry, rozvoje větrných a solárních elektráren, „chytrých“rozvodů energie, rozvoje elektromob­ilů a efektivníh­o odpadového hospodářst­ví.

Příklady táhnou a třeba podobné pozitivní zprávy přesvědčí i váhající, aby vzali výzvu stabilizac­e klimatu a udržitelné­ho rozvoje vážně. Je to však příběh s otevřeným koncem, kde klíčovou roli sehraje čas, který ještě máme k dispozici.

 ?? Vysokoškol­ský pedagog a ekolog ??
Vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia