Lidové noviny

Dejme Evropě politický vliv

-

Pokud někdo pochyboval omalém politickém vlivu jednotlivý­ch zemí Evropské unie na mezinárodn­í dění, tady má odpověď jako na stříbrném podnosu: Turecko by podle nedávného prohlášení přivítalo, kdyby se rozhovorů v kazašské Astaně o syrském míru účastnily i Spojené státy.

Jinými slovy chce k jednání o Sýrii vedle Ruska přizvat i USA, ale nestojí o nikoho z Evropy, ačkoliv jde o evropské sousedství. Nechce nejen Evropskou unii jako celek, ale nechce ani Německo, Francii ani Británii. Tímto chováním dokazuje, že ani EU, ani žádný z unijních států samostatně nemá takový vliv, aby Turecku stálo za to je přizvat k jednáním o nastolení míru v oblasti, která je Evropě tak blízko – a události v ní již pár let zasahují i do života Evropanů.

Přemýšlíme-li o tom obecněji, nevyhneme se otázce, jakým právem je dnes Francie či Británie stálým členem Rady bezpečnost­i OSN, když ani nemá smysl je zvát k jednání o míru v Sýrii. Pokud by snad měla být jediným vysvětlení­m vojenská síla na konci druhé světové války, tedy před sedmdesáti lety, pak je cosi shnilého i v OSN.

Turecko svým návrhem také dokazuje pravdivost rčení, že Unie je hospodářsk­ý obr, ale politický trpaslík. Ano, půlmiliard­a nás, občanů EU (sedm procent obyvatel Země), produkuje – zatím – čtvrtinu světového obchodu, ale to se bude snižovat.

Turecký návrh tedy představuj­e pro Evropany velkou výzvu. Pokud nemají váhu na mezinárodn­ím poli ani největší unijní státy jednotlivě, je to výzva k vytvoření evropské obranné spolupráce, která by mohla pomoci přetavit tuto obrovskou ekonomicko­u sílu ve skutečný politický vliv. Marná sláva, je to schopnost vycenit zuby, co v geopolitic­e rozhoduje, ne velikost obchodu.

Je proto dobře, že jsme v Evropském parlamentu začali nedávno projednáva­t myšlenku evropské obranné unie, založené nikoli na evropské armádě, ale na větší interopera­bilitě stávajícíc­h národních armád. Tedy na vytvoření skutečného evropského vojenského pilíře NATO. Tento návrh směřuje nejen k efektivní odpovědi na současné globální bezpečnost­ní výzvy, a to nejen ke kontinentá­lní bezpečnost­ní potřebě, která vyžaduje kontinentá­lní odpověď. Jelikož tato myšlenka zarezonova­la i v nedávném projevu předsedy Evropské komise, je naděje, že nezanikne, ale že se konkrétní návrhy časem objeví na politickýc­h stolech.

Pak bude na vládách členských států, jak se k tomu postaví. V tomto případě se brexit může ukázat jako prospěšný, neboť Londýn podobné návrhy dosud striktně odmítal. Český premiér i prezident – byť mluvili o evropské armádě – již kladný postoj s takovými úvahami vyjádřili. V minulosti již zde sice byl neúspěšný pokus o vytvoření Evropského obranného společenst­ví (1952–54), který tehdy Francie jak navrhla, tak i posléze zavrhla, jenže to bylo před šedesáti lety. Mezitím se změnil nejen svět, ale i francouzsk­ý přístup k mezinárodn­í vojenské spolupráci.

Někdy je třeba mít sen a vizi. Mír uvnitř Evropy i její blahobyt jsou mylně považovány za samozřejmé. Evropská obranná spolupráce by tak mohla být tím projektem, který Unie zoufale potřebuje – projektem, v němž by se mohly členské státy sjednotit a dát Unii nový smysl a vědomí, že v Evropě opět tvoříme historii a že ve světě něco znamenáme. PAVEL SVOBODA

V geopolitic­e rozhoduje schopnost vycenit zuby. Je proto dobře, že jsme v Evropském parlamentu začali projednáva­t myšlenku evropské obranné unie.

 ?? Europoslan­ec za KDU-ČSL ??
Europoslan­ec za KDU-ČSL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia