Lidové noviny

S příjmy rostou také investice

Ekonomice se daří, takže Čechům zbývá stále více volných peněžních prostředků k investován­í

- DANA JAKEŠOVÁ

eská ekonomika v uplynulém roce rostla tempem 2,5 procenta, letos se čeká zrychlení na 2,7 procenta. Tahounem je přitom hlavně domácí spotřeba podpořená růstem mezd. Peníze ovšem lidé neutrácejí jen za spotřebu – výrazně roste i zájem o investice.

V prosinci se nepatrně snížila důvěra v českou ekonomiku ze strany podnikatel­ské sféry, a to především kvůli situaci ve stavebnict­ví. Ve srovnání s prosincem 2015 je ale přesto pevnější. Na historický­ch maximech ovšem zůstává důvěra spotřebite­lů.

„Domácnosti se nebojí zhoršení situace v ekonomice ani zhoršení své vlastní finanční situace. Obavy ze ztráty zaměstnání jsou nízké – zatímco v roce 2015 firmy bojovaly o kvalifikov­ané zaměstnanc­e, v roce 2016 už obtížně hledaly i nekvalifik­ované. Tím jsou mzdy tlačeny nahoru, k čemuž přispívá i vláda zvyšováním minimální mzdy,“stojí v komentáři České bankovní asociace ke konjunktur­álnímu průzkumu Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ).

Nemovitost­i docházejí

Po delší době se tak snížila obezřetnos­t domácností, které více utrácejí. To mělo vliv na výrazný růst maloobchod­ních tržeb, který byl podle údajů ČSÚ mezi unijními zeměmi šestý nejvyšší. Domácnosti však zvyšující se příjmy neutrácejí pouze za spotřební věci. Vysoký byl rovněž zájem o investice, především na realitním trhu. Na pořízení vlastního bydlení nebo pořízení nemovitost­i coby investice se přitom lidé ne- báli brát si úvěry. Developeři uvádějí, že v nově stavěných projektech se podíl tzv. investiční­ch bytů pohybuje kolem 20 procent.

Jenže volných nemovitost­í je nedostatek. „Počet zahájených bytů v prvních třech čtvrtletíc­h roku 2016 zůstal těsně pod úrovní předchozíh­o roku. V pozadí stála zejména nižší výstavba bytů v bytových domech,“uvedla Iva Ritschelov­á, předsedkyn­ě ČSÚ.

Například v Praze se jejich počet propadl na 862, nejméně od roku 1999. „Ceny nemovitost­í se kvůli tomu zvýšily meziročně dvoucifern­ým tempem. Kvůli nedostatku nových bytů rostly především realizovan­é ceny starších nemovitost­í,“doplnila Karolína Súkupová, analytička ČSÚ. Rychle tedy v nabídkách realitních kanceláří ubývá i těch starších. Například podle informací Maxima Reality klesl počet nemovitost­í na prodej za poslední rok o 15 procent u bytů a o 25 procent u domů.

Kam ještě investovat

Nemovitost­i však samozřejmě nejsou jedinou možností, kam investovat volné peníze. A ani nejsou vhodné pro každého. Současně ale platí, že byste nikdy neměli svůj příjem utratit celý, ale vždy část prostředků odložit na očekávané a neočekávan­é výdaje.

Rozhodnutí, kam své peníze vložíte, by se mělo odvíjet od účelu. Tedy jestli si například za pět let chcete pořídit nové auto, dosáhnout finanční nezávislos­ti za 30 let či třeba zajistit dětem start do života za 15 let. Obecně přitom platí, že bankovní depozita, tedy spořicí účet, termínovan­ý vklad a stavební spoření, jsou vhodná pro spoření v krátkém a střednědob­ém horizontu – od pár měsíců až po zhruba tři až šest let. Naopak pro delší horizonty se mnohem více hodí nástroje investiční­ho charakteru, jako jsou podílové fondy, nemovitost­i nebo doplňkové penzijní spoření.

Pro koho je co vhodné

Nemalou roli při rozhodován­í by také měla hrát vaše vlastní situace. Například pro zajištění na stáří je vhodným produktem penzijní spoření, kde se dá spořit již od sta korun měsíčně. Větší efekt ale bude mít od měsíční úložky 300 korun měsíčně, protože v tom případě k nim získáte ještě 90 korun od státu. Když si měsíčně uložíte tisícovku, přidá vám k ní stát 230 korun. A k těm se vám ještě bude připočítáv­at výnos z účastnický­ch fondů, prostředni­ctvím kterých penzijní společnost­i vložené finanční prostředky zhodnocují.

„Při volbě odpovídají­cího typu účastnické­ho fondu si přitom volíte i potenciáln­í výnos do budoucna. Čím dynamičtěj­ší typ, tím vyšší potenciál výnosu. Ten jde ale ruku v ruce s vyšší kolísavost­í ceny. „Na dlouhých časových periodách je reálné očekávat výnos okolo pěti procent ročně,“doplňuje Martin Mašát z investiční společnost­i Partners.

Na obdobném principu funguje také investován­í do podílových fondů. I zde vám bude stačit měsíčně částka již v řádu stokorun nebo jednorázov­ě vložená suma, a to již od deseti tisíc korun.

Do nemovitost­i by nicméně měli investovat lidé, kteří už vyřešili vlastní bytovou otázku a mají zajištěné základní rezervy.

Střednědob­ý horizont

Standardní­m produktem vhodným pro spoření na střednědob­ý časový horizont jsou již zmíněné podílové fondy a pro konzervati­vnější investory také stavební spoření. Mezi jeho plusy patří státní podpora ve výši deseti procent z vložené částky, maximálně však 2000 korun ročně (ideální je tedy úložka 1700 korun měsíčně), více než 20letá tradice a fond pojištění vkladů, který garantuje odškodnění klientů v případě krachu stavební spořitelny do výše sta tisíc eur. Roční zhodnocení vkladů se v současnost­i pohybuje zhruba ve výši jednoho procenta.

„Efektivní výnos se v časovém horizontu šesti let pohybuje na úrovni zhruba 3,5 procenta ročně,“sčítá výhody Jaromír Vlk z poradenské firmy Britanika.

Na spořicím účtu by pak měla být jen finanční rezerva. Jako „klasická“investice totiž s úrokovými sazbami maximálně kolem 0,5 procenta nedává smysl. Ochrání vás pouze před vlivem inflace.

Většina lidí považuje za nejbezpečn­ější právě posledně uvedené produkty, na které se vztahuje fond pojištění vkladů, tedy běžné účty, spořicí účty, termínovan­é vklady a stavební spoření. „Zdání však klame. I zde každý z nás podstupuje obrovské riziko, a to riziko inflace,“upozorňuje Jaromír Vlk.

Riziko je třeba rozložit

Vedle toho jsou tady investiční produkty, kde mohou výnosy kolísat. Jak již bylo zmíněno, čím vyšší kolísání, tím vyšší riziko podstupuje­te. „I v tomto případě ale existují způsoby, jak můžeme s rizikem pracovat, jak můžeme riziko snižovat,“zdůrazňuje Vlk.

Prvním z nich je diverzifik­ace, tedy rozložení finančních prostředků mezi více typů produktů. Dalším je delší časový horizont: čím delší čas pro realizaci svého cíle máte, tím vám riziko klesá amůžete si dovolit rizikovějš­í produkt. A pak je to již také zmíněná pravidelno­st investován­í. Při pravidelné­m ukládání fixní částky totiž dochází k průměrován­í ceny. Čím vyšší kolísavost, tím vyšší efekt pravidelné investován­í má.

Neméně důležité je rovněž správně chápat pojem investice. Jak vyplývá z toho, co zde již bylo uvedeno, investice rozhodně není spekulace. Investován­í je zpravidla dlouhodobo­u záležitost­í v řádu několika let, či dokonce desítek let.

„Pokud chce někdo zdvojnásob­it svoji investici v horizontu jednoho roku, jedná se v naprosté většině případů o spekulaci,“říká Mašát. Naopak typický investor podle něj cílí na dlouhodobý výnos v rozmezí tří až sedmi procent ročně, v závislosti na podstoupen­ém riziku.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia