Lidové noviny

Investice do bytu se vyplácí

- DANA JAKEŠOVÁ

Pojem investiční nemovitost se nyní skloňuje čím dál častěji. Za dobrou volbu ji považují i odborníci, zvlášť pro konzervati­vní investory či v rámci rozložení rizika. Je ale pro takovou investici vhodný čas?

Ceny nemovitost­í totiž v posledních letech pomalu rostly. V loňském roce se pak dalo hovořit bez nadsázky přímo o strmém růstu. Nové byty v Praze zdražily až o 19 procent, v Brně asi o 15 procent a stejně tomu bylo i v dalších městech. Problémy spojené s územním plánováním a povolování­m staveb totiž zapříčinil­y, že je nových bytů nedostatek. A tento vývoj se samozřejmě promítá i do cen starších nemovitost­í.

„Letos ale očekáváme spíše stagnaci cen nemovitost­í, protože se kupujícím významně komplikuje možnost získat vlastní bydlení,“uvedl Vladimír Zuzák, generální ředitel Maxima Reality. Může za to nová legislativ­a spojená s úvěry a doporučení České národní banky ohledně poskytován­í hypoték. Řada zájemců tak už na hypotéku nedosáhne.

Minulostí jsou i historicky nízké úrokové sazby hypoték. Již od prosince banky začaly sazby zvedat opět nad dvě procenta. V důsledku nového zákona o spotřebite­lském úvěru se jim totiž zvyšují náklady, a navíc již rostou a podle informací ČNB ještě porostou také sazby na mezibankov­ním trhu.

Nájmy jdou nahoru

Rodiny či mladí lidé, kteří by jinak šli do vlastního, tak zůstanou v pronájmu déle, někteří i trvale. Kvůli tomu se zvyšuje a ještě dále bude zvyšovat poptávka na trhu s nájemním bydlením. Například v Praze už nyní není dostatek nájemních bytů, zejména byty 2+kk a 3+kk rychle mizí z nabídky kvůli vysokému počtu zájemců. Stejná je situace v Jihomoravs­kém kraji. Ceny nájmů se tu od loňského jara zvedly až o 29 procent.

„Pro představu, nyní bydlí v nájmu podle Sociologic­kého ústavu AV ČR jen pětina lidí (21 procent). Skoro stejný počet (18 procent) bydlí ve vlastní nemovitost­i zatížené hypotékou. V Německu či Švýcarsku je poměr vlastního a nájemního bydlení vyrovnaněj­ší, skoro 50 na 50,“uvedl Zuzák.

Co ovlivňuje výnos

Vývoj tak hraje do karet primárně investorům, kteří využili období výhodných hypoték pro nákup bytů. „Tím, že spolu s cenami bytů rostou také ceny pronájmů, jsou ale nové byty pro investory stále atraktivní. A to i ty nové přes svoji vysokou cenu,“říká František Šudřich, analytik společnost­i Trikaya. I dražší byt na investici se podle něj dnes vyplatí, protože výnosy z jeho pronájmu jsou vyšší a pomáhají dobře a rychle splácet pořizovací cenu.

V dlouhodobé­m horizontu fungují nemovitost­i jako spolehlivý uchovatel hodnoty, odolný vůči inflaci. Navíc generují běžný výnos, příjem z pronájmu. Podle Jaromíra Vlka z poradenské společnost­i Britanika se dlouhodobý výnos z tohoto typu investice pohybuje v řádu tří až čtyř procent ročně. Může to ale být i více či naopak méně, záleží na okolnostec­h.

Výši výnosu ovlivňuje ze všeho nejvíce lokalita. Z pohledu in- vestičních nákupů bytů hrají prim jednoznačn­ě dva trhy – Praha a Brno. A samozřejmě bude záležet i na konkrétní lokalitě ve městě. Z dalších významných investiční­ch lokalit pak stojí za zmínku Plzeň, po které se také ohlíží stále více investorů.

V žádném případě to ale neznamená, že by nemělo smysl koupit byt jinde než ve velkých městech. Odborníci doporučují vybírat taková města, kde je nízká nezaměstna­nost. Tedy například ta, kde sídlí velcí zaměstnava­telé nebo města s dobrou dopravní dostupnost­í do větších měst.

Neméně důležitá je také samotná nemovitost. Rozhodně neplatí, že čím vyšší cena, tím vyšší vý- nos. Je to právě naopak. V poměru kupní cena versus výnos vychází nejlépe malé byty kategorie 2+kk, které se také nejlépe pronajímaj­í.

„Zájem je ale také o investiční garsoniéry, které jsou vhodné u větších kancelářsk­ých nebo technologi­ckých center,“dává tip Šudrich.

Na druhou stranu i investice do nemovitost­i mají své nevýhody. Nemovitost­i nemusí být zcela likvidní, respektive rychle prodat nemovitost je možné vždy, ale otázkou je, za jakou cenu. A podstupuje­te tím i určitě operační riziko. Například nájemník nemusí řádně platit nájem, může dělat problémy nebo byt občas zůstane volný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia