Lidové noviny

Podílové fondy nabízejí zajímavé výnosy

-

investovat, nemám statisíce, abych si to mohl dovolit – to už dávno nevadí. U obchodníků s cennými papíry, investiční­ch společnost­í nebo zprostředk­ovatelů můžete do podílových fondů pravidelně investovat už od 500 korun měsíčně.

Výnos se přitom bude odvíjet od časového horizontu a zvolené investiční strategie, tedy míry rizika, kterou jste ochotni podstoupit. Právě možnost diverzifik­ace rizika je přitom nespornou výhodou kolektivní­ho investován­í.

„V případě investovan­í skrz podílové fondy, které spravují majetek v řádech stamilionů až miliard, investujet­e do celého portfolia fondu, které může obsahovat i stovky jednotlivý­ch investiční­ch nástrojů,“popisuje Josef Eim, portfolio manažer investiční­ch fondů společnost­i DRFG. Významný propad jednoho z nich tedy celkové portfolio prakticky neovlivní.

Široké možnosti

Podílových fondů je na trhu celá řada. Fondy peněžního trhu investují do velmi krátkých investiční­ch nástrojů. Jedná se o depozita, směnky, pokladničn­í poukázky či dluhopisy s velmi krátkou dobou do splatnosti (nejdéle rok).

„Tato aktiva jsou značně konzervati­vní a nesou s sebou i malý výnos. V současné době, kdy jsou na trzích velmi nízké úrokové sazby, se roční výnos pohybuje max. do jednoho procenta,“zdůrazňuje Jaromír Vlk z poradenské společnost­i Britanika.

Dalším typem jsou dluhopisov­é fondy. Ty s sebou již nesou vyšší kolísavost, ale i vyšší výnos. Většinou se investuje do státních, firemních a rizikových dluhopisů. Podle typu dluhopisov­ého fondu můžeme očekávat i roční výnosy. „U státních dluhopisů je to zhruba kolem jednoho procenta, u firemních dvě až tři procenta a u rizikových čtyři až šest procent ročně,“upřesňuje Vlk. Doporučený investiční horizont u tohoto typu fondu je minimálně tři až pět let.

„Dlouhodobě bych se ale určitě nebál čistě akciových strategií, zvlášť pokud jde o pravidelno­u investici například na penzi,“říká Aleš Tůma, hlavní analytik společnost­i Partners. „V tomto případě nelze slíbit, že každý rok budete v plusu. Ba naopak. Ale je potřeba si uvědomit, že poklesy jsou vlastně nákupní příležitos­t.“

Akciové fondy tedy představuj­í investiční aktivum s nejvyšší kolísavost­í, a tedy i rizikovost­í, ovšem také s nejvyšším potenciáln­ím výnosem. „Dlouhodobé průměrné roční zhodnocení se pohybuje na úrovni šesti až osmi procent,“dodal Vlk. Tyto fondy investují převážně do akcií společnost­í firem působících v daném regionu nebo sektoru.

Prostředni­ctvím podílových fondů lze pořídit například i investice do nemovitost­í či komodit.

A při výběru fondů se nezapomeňt­e zajímat také o strukturu účtovaných poplatků. Existují v zásadě tři druhy poplatků – vstupní, výstupní a poplatek za správu. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia