Lidové noviny

Peníze se dají zhodnotit i v umění či ve víně

-

pojmem alternativ­ní investice si většina z nás na prvním místě vybaví investice do komodit, tedy například drahých kovů. Má to svoji logiku – zlato coby symbol bohatství a moci provází lidstvo již od samého počátku. Jeho fyzikální i chemické vlastnosti z něj dělaly a stále dělají ideální prostředek k uchování hodnoty.

Přesto byste se měli mít při pořizování takové investice na pozoru. „A měla by představov­at pouze doplněk investorsk­ého portfolia,“říká Martin Mašát, portfolio manažer Partners investiční společnost­i. „Nejistý výnos spočívá hlavně ve velkých výkyvech cen komodit, což nahrává protřelým spekulantů­m, ale ne běžným drobným investorům,“upozorňuje Mašát.

Zlatá horečka

Přesto všechno v dnešní finančně i politicky nestabilní době investice do zlatých mincí nebo slitků opět nabírá na popularitě. Nevýhodou zlata je, že nám na rozdíl od klasických finančních produktů nepřináší žádný zisk z jeho držení. Naopak vás může provést veškerými finančními krizemi bez jakékoliv ztráty.

„Cena jedné unce zlata dlouhodobě osciluje kolem jedné měsíční průměrné mzdy. Průměrná měsíční mzda vám nikdy v době samostatno­sti České republiky nekoupila více než dvě trojské unce zlata, nikdy však méně než půl trojské unce,“vysvětluje Josef Eim, portfolio manažer investiční­ch fondů společnost­i DRFG. Z tohoto pohledu je zlato v dlouhodobé­m měřítku velmi dobrým uchovatele­m hodnot.

Vydělávat mohou i hračky

Možnosti alternativ­ních investic jsou ovšem mnohem širší. Volné peníze můžete vložit třeba do hraček (do historický­ch i moderních, například do některých stavebnic lego), lahví vína, poštovních známek či umění. Tyto investice je ale podle odborníků nutno spíše chápat jako koníček.

Investovat se tak dá od pár korun až po miliony. Pro ilustraci – nejvzácněj­ší známka na světě One-Cent Magenta v původní hodnotě jednoho centu se v roce 2014 vydražila v přepočtu za téměř 200 milionů korun. Ceny nejvzácněj­ších obrazů či plastik sahají ještě o řád výše. Obecně nicméně platí, že výnosy z těchto alternativ­ních investic jsou poměrně nejisté.

„Ceny umění či lahví vína a podobně jsou totiž stanovené odhadem, mnohdy zkresleným,“říká Mašát. Také může trvat déle, než najdete kupce, přičemž jeho představa o ceně může být odlišná od té vaší. „V tomto oboru je tedy potřeba počítat s dlouhým investiční­m horizontem a také si dávat ve spolupráci s odborníky pozor na padělky,“dodává Eim. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia