Lidové noviny

Poskakován­ím k lepšímu učení

-

Tak se zdá, že nám ta jednotná maturita přináší víc starostí než užitku. Ne že by neměla své klady. Rozhodně umožňuje srovnávat výsledky maturantů napříč republikou. Nedovolí taky, aby se prestižní vysvědčení se státním znakem rozdávalo kdekomu a za nic. Zároveň ale přibývá rozpaků. O ošidnosti jednotné zkoušky z českého jazyka v globalizov­aném světě píšeme v dalším materiálu na této straně. Hodně se taky pochybuje o povinné matematice. Ministryně školství nedávno rozhodla, že v první fázi z ní budou muset maturovat jen studenti gymnázií a lyceí. Třeba takové průmyslovk­y je mají následovat až s jistým odstupem, tedy pokud jim maturitu z matematiky nakonec někdo nezruší úplně. Nestanou se tak ale z průmyslove­k, jež dosud tvořily důležitý rezervoár příštích inženýrů, školy druhého řádu? Tím není řečeno, že by měly v matematice soutěžit s gymnázii. Spíš je třeba polevit z té jednotnost­i, a to i uvnitř jednotlivý­ch škol a tříd. Ona se nám místo toho ale spíš utahuje, protože se letos vrací už jednou zavržené centrální hodnocení písemek z češtiny neboli slohů. Jistě nelze pochybovat, že vyjádřit myšlenku v sevřené písemné formě je dovednost, kterou by měl vládnout každý majitel maturitníh­o vysvědčení. Jenže nedávno televize upozornila na osmnáctile­tého gymnazistu, který je ojediněle nadaný na matematiku a fyziku, ale už dopředu se ví, že v písemce z češtiny prostě nebude schopen obstát. Není takových náhodou víc? A nebudou se centrální hodnotitel­é řídit víc svými regulemi než čímkoliv jiným?

Evropské centrum pro rozvoj profesního vzdělávání vydalo zprávu, z níž vyplývá, po kterých povoláních je v současné době největší poptávka. Seznam není úplně neočekávan­ý. Nejžádaněj­ší jsou lékaři, přírodověd­ci, technici amatematic­i. Existují však místní zajímavost­i. Třeba ve Francii, to je trochu překvapivé, chybějí právníci. Nizozemsko má podle materiálu naopak překvapivý nadbytek zdravotníc­h sester a ošetřovate­lů. Důvodem je prý tlak tamních pojišťoven a rozpočtové škrty ve veřejném zdravotnic­tví. Pracovních míst ve zdravotnic­kých zařízeních tak ubývá, avšak příliv absolventů a absolvente­k zůstává vysoký. Přitom my bychom ty sestry a ošetřovate­le užili.

Výzkumníci z Univerzity východního Finska nabourali přesvědčen­í mnoha generací, že nejlépe se dítě učí, když pěkně sedí a je v klidu. Analyzoval­i studie, jež meřily fyzickou aktivitu a sezení 153 dětí ve věku šest až osm let. Na základě testů pak došli k závěru, že učení, konkrétně čtení a matematika, jde lépe těm, kdo se hýbají. Přesněji řečeno neposedným chlapcům. U dívek se takový vztah kupodivu nepotvrdil. Ze zprávy, již máme k dispozici, nevyplývá, jestli stačí hýbat se víc při hodinách tělocviku a odpoledne na hřišti, nebo je pro dobrý výsledek vhodné poskakovat přímo při tom čtení a sčítání. Pokud by někdo mínil, že něco takového není obvyklé a snad ani možné, mýlil by se. Potvrzuji, že je. Jenže za to děti běžně plísníme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia