Lidové noviny

Kolomý vyhrál úvodní etapu Dakaru

- ASUNCIÓN

Martin Kolomý s kamionem Tatra vyhrál první etapu Rallye Dakar. Účastníci 39. ročníku slavné soutěže včera absolvoval­i jen 39 kilometrů dlouhý měřený úsek, na kterém jezdec týmu Buggyra Racing porazil druhého Tona van Genugtena z Nizozemska o třináct sekund. Kolomého týmový kolega Aleš Loprais byl čtvrtý.

„Byla to hodně rychlá etapa, podobná našemu trialu, který máme natrénovan­ý. Tento typ tratí mi prostě sedí a myslím, že je to vidět na výsledku,“řekl Kolomý, který si etapové vítězství připsal i před rokem. „Ve čtyřicetis­tupňovém vedru si vlézt ještě do sauny, prostě maso. Výsledek není špatný, takže dnes dobrý a jedeme dál,“uvedl Loprais.

Šestnáctým místem mezi automobily vstoupil do rallye Martin Prokop, nejrychlej­ší čas zajel Násir Attíja z Kataru. Jediný český účastník v kategorii na vítěze z roku 2015 a jedničku továrního týmu Toyota ztratil dvě minuty a 16 sekund. „Byl to hodně rozbitý trial a jeli jsme celkem opatrně,“řekl Prokop.

Nejlépe z českých motocyklis­tů začal Ondřej Klymčiw, který dojel na 31. místě. Josef Macháček byl se čtyřkolkou na trase z Asunciónu do argentinsk­ého města Resistenci­a devátý. Klymčiw, jenž loňský ročník nedokončil kvůli pádu a vážnému zranění, ztratil dvě minuty a 41 sekund na francouzsk­ého vítěze etapy Xaviera de Soultraita.

Osmapadesá­tiletý Macháček, pětinásobn­ý vítěz kategorie čtyřkolek, dokončil první etapu s dvouapůlmi­nutovým odstupem za vítězným Brazilcem Marcelem Medeirosem na devátém místě. Další český jezdec Tomáš Kubiena byl třináctý. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia