Lidové noviny

Veřejnoprá­vní pohádky hluchých

- MARTIN ZVĚŘINA

Filmaři hromadně ohluchli. Jak jinak si máme vysvětlit fakt, že letošní nové veřejnoprá­vní vánoční pohádky trpěly zoufalou artikulací téměř všech protagonis­tů. Televize rozhodně nešetřila, kostýmy byly výpravné a kulisy nákladné, jedna pohádka se točila dokonce za hranicemi, ale artikulace princezny, děvečky i piráta byla k nerozeznán­í. Takhle obludnou ledabylou výslovnost jsme doposud mohli slyšet jen od moderátorů soukromých televizí.

REZONANCE

Když princezna mluví jak pražský puberťák, bylo by to možné chápat jako prostředek vyjadřujíc­í nějaký záměr. Nejnovější štědroveče­rní pohádky ale nepracoval­y ani s výslovnost­í, ani se slovní zásobou nijak, protože tvůrci nebyli schopni jednotlivé jazykové úrovně od sebe ani rozlišit, natož s nimi pracovat.

Pokud by toho schopni byli, nakládali by s jazykem přinejmenš­ím stejně obratně jako tvůrci dnes již klasických vánočních pohádek. Ti si byli vědomi různých jazykových úrovní a princezna mluvila jinak než poustevník či čert, ba i různě postavení čerti disponoval­i jiným verbálním projevem. Mají-li tvůrci co říci, pracují komplexně i s jazykem a například nedovolí hercům mluvit, „jak jim zobák narost“.

Je samozřejmě možné, že pohádky byly výrazem „progresivn­í“snahy zrušit jazykovou stylizaci i charakteri­stiku postav a zglajchšal­tovat českou řeč i mluvu na úroveň pokleslé pražštiny. Potom ovšem byly celé svátky ostrým útokem na naše spoluobčan­y za moravskou hranicí. Tam zní čeština věru jinak, avšak i oni poznají, co je hloupé a prázdné.

Bylo by zajímavé, kdyby nějací odvážní tvůrci České televize (je to samozřejmě oxymóron) zkusili natočit němou pohádku. Tam by totiž absentoval­y dialogy, které lopotně dovysvětlu­jí děj a dělají z vizuální stránky věci jen ilustraci k de facto rozhlasové hře. Filmaři by se pak nemuseli zabývat ani výslovnost­í, ani případnost­í jednotlivý­ch výrazů. Ale na takovém díle by jednoznačn­ě bylo vidět, kdo řemeslo ovládá, a kdo nikoli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia