Lidové noviny

Rusko vrací úder

Mistrem světa v bleskovém šachu se stal Karjakin, když porazil i Carlsena. V Česku se radoval Láznička

- PAVEL MATOCHA

Rusko, které má na rozdíl od nás vánoční svátky ještě před sebou, mělo povedený konec roku. Podařilo se mu společně s Tureckem, Sýrií a Íránem a bez účasti USA a EU prosadit mírovou dohodu o Sýrii. A na akci odcházejíc­ího Obamy s vypovězení­m 35 ruských diplomatů reagoval Putin s klidem a úsměvem, že jeho země žádného amerického velvyslanc­e recipročně zatím vyhošťovat nebude, že prostě počká tři týdny, než v Bílém domě zasedne prezident Trump, a že zve děti amerických diplomatů, aby si přišly do Kremlu prohlédnou­t vánoční stromek a oslavit Nový rok.

A v šachu se podařilo ruskému velmistrov­i Sergeji Karjakinov­i, který před měsícem prohrál zápas o titul mistra světa s Magnusem Carlsenem, vrátit světové jedničce úder. Byť tedy vméně respektova­né šachové disciplíně – Karjakin vyhrál na konci prosince v katarském Dauhá mistrovstv­í světa v bleskovém šachu, když cestou porazil i Carlsena. Jak moc chtěl norský velmistr vyhrát i tento šampionát a hlavně jako moc nepřál Karjakinov­i, je zřejmé i z dvojice fotografií, které zachycují průběh a závěr partie Sergeje Karjakina s Hikaruem Nakamurou. Mimochodem jediné z 21 partií, kterou ruský velmistr na mistrovstv­í světa v bleskovém šachu prohrál. A i tuto partii měl vyhranou, jak ukazuje diagram (Karjakin má převahu dámy proti dvěma lehkým figurám) i Carlsenův výraz na první fotografii (mračí se).

Karjakin–Nakamura

MS v bleskovém šachu 2016

69.Dg4?? Neuvěřitel­ná chyba hráče světové špičky v pozici, kde jeho soupeř už sotva mohl doufat byť jen v remízu.

69...Je3+ Po triviální vidličce se Karjakin mohl jen vzdát a mistru světa v pozadí šachovnice se na tváři objevil potměšilý úsměv.

Kromě bleskového šampionátu se v Dauhá hrálo i mistrovstv­í světa v rapid šachu, které překvapivě vyhrál už skoro veterán ukrajinské­ho šachu Vasilij Ivančuk. Jeho generační souputník, bývalý mistr světa Garri Kasparov, na Twitteru napsal: „Gratuluji Velkému Vasjovi k vítězství na mistrovstv­í světa v rapid šachu! Mnohokrát mě za šachovnicí zaskočil a teď školí úplně novou generaci.“

ŠACHY

V prosinci se tradičně konal i český šampionát v bleskovém šachu, který se při absenci české jedničky Davida Navary a loňské- ho bleskového přeborníka Vojty Pláta (oba hráli v tu dobu na mistrovstv­í Evropy v blesku a rapidu) stal kořistí české dvojky Viktora Lázničky.

Řešení úlohy z minulého týdne

1.Dc5! 1...Vxc5 2.Jd4# 1...dxc5 2.Ve5# 1...Kxf5 2.Dxd5# 1...Sxe4 2.Jf4#

 ??  ?? Chmury a úsměv.
Chmury a úsměv.
 ?? Partiím Sergeje Karjakina (vlevo) pozorně přihlížel i Magnus Carlsen a vždy držel palce Karjakinov­ým soupeřům. Na prvním snímku je Nor zamračený, protože Rus svého amerického soupeře přehrává. Na tom druhém se usmívá, protože Karjakin si nechal dát od Hik ??
Partiím Sergeje Karjakina (vlevo) pozorně přihlížel i Magnus Carlsen a vždy držel palce Karjakinov­ým soupeřům. Na prvním snímku je Nor zamračený, protože Rus svého amerického soupeře přehrává. Na tom druhém se usmívá, protože Karjakin si nechal dát od Hik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia