Lidové noviny

Česko v rekordním plusu

Politici se ihned začali přít, jak použijí ušetřených 62 miliard. Babiš chce splácet dluh, Sobotka vyrovnat letošní rozpočet

- KATEŘINA SURMANOVÁ VOJTĚCH WOLF SLOUPEK LN

PRAHA Do posledního roku svého mandátu si vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) nadělila mimořádně příjemný úkol. Bude vymýšlet, za co utratí historicky nejvyšší sumu, která jí zůstala na konci ročního hospodařen­í – 61,8 miliardy korun. Bilance státního rozpočtu navíc skončila v plusu poprvé od roku 1995.

Názory na použití peněz se už nyní různí. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by je rád poslal na umoření státního dluhu, který loni klesl o 60miliard na 1,613 bilionu. „Oddlužili jsme každého našeho občana o 6621 korun,“vypočítal ministr.

Z dlouhodobé­ho hlediska je zbavování se dluhů, s nimiž se stejně země jednou bude muset vypořádat, dobrý nápad. „Vzhledem k nízkémíře připraveno­sti investiční­ch projektů to lze považovat za nejlepší řešení, aby nebyl nadcházejí­cí volební rok motivací přebytečné finance využít na předvolebn­í dárečky,“říká ekonom Jakub Seidler z ING.

Premiér Sobotka dává přednost tomu, aby se uspořenými miliardami srovnal plánovaný deficit pro letošní rok – ten dělá 60 miliard, takže by sumu spolkl skoro celou. „Česká republika by tak měla vyrovnaný rozpočet,“zdůvodnil záměr předseda vlády.

Rizikem by bylo, že peníze padnou na neinvestič­ní výdaje, napří- klad na avizované další zvyšování minimální mzdy, valorizace důchodů nebo sociální dávky.

Lidovci navrhují, aby aspoň část přebytku putovala na investice. „Peníze jsou potřeba na výstavbu dálnic a silnic,“řekl místo- předseda poslanců KDU Jaroslav Klaška s tím, že návrhy přinesou na koaliční radu. O tom, co se s penězi opravdu stane, musí rozhodnout vláda a po ní sněmovna.

Podle ODS a některých ekonomů by největší smysl dávalo sní- žit některé daně, protože kus přebytku způsobil právě růst daňového inkasa. „Skutečným vysvětlení­m přebytku státního rozpočtu je vyšší výběr daní a pojistného. Ukazuje se, že sazby některých daní jsou zbytečně vysoké. Například snížená sazba DPH na úrovni 15 procent je třetí nejvyšší v Evropské unii. Zdanění práce v Česku je osmé nejvyšší mezi vyspělými zeměmi OECD,“vysvětluje ekonom Štěpán Křeček z Národohosp­odářské fakulty VŠE.

Změna daní ale není pravděpodo­bná. Babiš už uvedl, že letos nic takového neplánuje. O nových sazbách se bude zatím jen mluvit, protože návrhy se stanou součástí kampaně před sněmovními volbami.

Česká republika se výsledkem hospodařen­í zařadila mezi světovou elitu, států v plusu je poskrovnu.

Za rekordním přebytkem stojí souběh několika faktorů. Největší roli sehrála opožděná platba z Bruselu za projekty, které se realizoval­y ještě v předchozí dotační sedmiletce a předloni se dokončoval­y. „K prvnímu lednu 2016 nám Evropská unie dlužila 31,4 miliardy. To jsou tedy peníze, které jsme měli dostat v roce 2015, ale přišly do rozpočtu v roce 2016,“ozřejmil Babiš.

Těsně v závěsu je fakt, že domácnosti začaly hodně utrácet. Víc lidí má práci, rostly mzdy a s nimi i odkládané nákupy, díky čemuž se nad původní plán zvýšilo státní inkaso daní a sociálních odvodů – celkově o 29 miliard víc, než jak se rozpočtova­lo. „Třetím faktorem jsou nižší než očekávané výdaje, a to zejména běžné, o 32 miliard, ale i kapitálové, o 2 miliardy,“říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

To, že vláda investoval­a hluboko pod svoje finanční možnosti, je hlavní výhradou vůči Babišově spořivému úsilí, i když v posledních dvou měsících se situace zlepšila. Pořád ale chybí dostatek kvalitních, smysluplný­ch a nachystaný­ch projektů, které by republiku posouvaly k její vysněné metě – proměnit se ze země laciných montoven v technologi­ckého tahouna. To jsou třeba investice do vědy a výzkumu nebo dobudování dopravní infrastruk­tury.

„Hlavním důvodem nižší investiční aktivity je přelom programova­cích období pro čerpání z evropských fondů. Když se ale podíváte na úplně první programova­cí období, je to teď podobné. Navíc ty peníze se nikam neztratí, přesunou se do příštích let,“uklidňuje náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

Z nynější dotační sedmiletky zbývají čtyři roky, nicméně letošní rok je poslední šancí popřesouva­t peníze z programů, u nichž by se ukázalo, že projekty nejsou a nebudou včas, do těch připravený­ch.

Druhá výtka směřuje k tomu, jak moc se vláda při plánování svých příjmů s výdaji netrefila. Plánovaný schodek byl minus 70 miliard, takže výsledek je o 131,8miliardy jinde, což ekonomové označují za extrém. „Odhadnout, jak budou ministerst­va čerpat dotace, a dostat to do rozpočtu je obtížné,“hájí Babiš, že se vládě nepodařilo správně plánovat.

Významné odchylky byly i v minulosti, ale v opačném gardu. Nejvýrazně­jší pokles oproti plánu nastal v krizovém roce 2009, reálný schodek byl o více než 154 miliard větší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia