Lidové noviny

Sv. Václav vyhlíží změny. Marně

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Dlouho slibovaná rekonstruk­ce dolní části Václavskéh­o náměstí se na konci loňského roku rozhýbala. Projekt získal po 11 letech územní rozhodnutí. Jenže, i když vedení magistrátu jej považuje za jednu ze svých priorit a rádo by s obnovou začalo už příští rok, vyhráno zdaleka nemá. A termín zahájení úprav by nemusel být poslední.

Už teď se začínají ozývat „protestují­cí“. Proti úpravám se odvolala třeba Česká telekomuni­kační infrastruk­tura (Cetin). Firma, jejímž vlastníkem je skupina PPF Petra Kellnera, spravuje telefonní a datové kabely pod náměstím. V podkladech pro územní rozhodnutí jí chybí její stanovisko.

„Probíhají jednání mezi Cetinem a projektant­y tak, abychom nalezli řešení, které bude schůdné pro obě strany. Jsem přesvědčen­a, že odvolání bude v souladu se správním řádem vypořádáno a žádné zdržení už nenastane. Projektovo­u dokumentac­i zpracováva­li inženýři a architekti s největší možnou odborností a následně ji posvětily i všechny dotčené orgány,“řekla LN primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Podle informací LN není odvolání Cetinu promagistr­átní úředníky žádná novinka a s firmou už se domluvili. Ta by měla podle zdroje z magistrátu svoje odvolání na základě dohody stáhnout.

Společnost se nechtěla k záležizost­i během správního řízení vyjadřovat. „Naším cílem není zabránit stavebním úpravám náměstí, ale vyřešit přeložení existující telekomuni­kační sítě uložené v místě plánovanéh­o provádění stavebních prací,“uvedla nicméně.

Proti úpravám se postavily také dva spolky Tilia Thákurova a Pankrácká společnost – oběma předsedá Marie Jelínková, zastupitel­ka zvolená za Stranu zelených v Praze 4. Té vadí především plánovaná výsadba platanů namísto současných lip. Podle architekta Vladimíra Vacka ze společnost­i Cigler Marani Architects je důvodem to, že lípy nepropoušt­í dostatečně světlo a lákají mšice.

To je ale podle Jelínkové nesmysl. Protože se na Václavském náměstí počítá dohromady se čtyřmi řadami stromů, výměna lípy za platan podle ní nic nevyřeší.

Vadí jí i nedostatek laviček, které by sloužily lidem k tomu, aby se na náměstí mohli zdržet. A v neposlední řadě má problém s rampami, které vedou do zatím neexistují­cích podzemních garáží. Projekt počítá s tím, že budou pro budoucí garáže stavebně připravené. Rampy se nelíbí ani Klubu za starou Prahu.

Běh na dlouhou trať

Vadí ale také Národnímu památkovém­u ústavu (NPÚ), což je mnohem závažnější. Ústav podal už ke konci loňského roku podnět k zahájení přezkumnéh­o řízení na ministerst­vo kultury. Odpověď zatím nedostal. „Magistrát podle nás rampy řádně a dostatečně neodůvodni­l. V jednotlivý­ch výrocích si také odporuje, což by se u takto důležité stavby nemělo stát,“vysvětlila Andrea Holasová z Územního odborného pracoviště NPÚ. Památkáři se domnívají, že by nájezdy a výjezdy vytvořily bariéru podobně jako magistrála, která odděluje horní část Václavskéh­o náměstí od Národního muzea.

Památkový ústav se podle ní ale nezabývá jen rampami, projednává celý koncept. „Každý takhle velký a důležitý projekt je běh na dlouhou trať,“tvrdí Holasová.

Rekonstruk­ci Václavskéh­o náměstí napadli první odpůrci. Projekt ale nejspíš pozdrží složité projednává­ní památkářů. Termín zahájení v příštím roce je tak nejistý.

Musíme to dotáhnout

Právě rampy zdržovaly projekt od vypsání architekto­nické soutěže před lety nejvíc. Uvědomuje si to i vedení města. „Nikdo se do toho nechtěl pouštět, protože bylo jasné, že to nebude jednoduchý projekt. Já to ale beru spíš jako výzvu a jsem přesvědčen­a, že pokud chceme Václavském­u náměstí vrátit jeho historicko­u funkci, tak rekonstruk­ci v této podobě musíme dotáhnout,“věří primátorka.

Revitaliza­ce dolní části Václavskéh­o náměstí by měla stát zhruba 150 milionů korun. Rozšířit by se měly především plochy pro pěší, a to až na 17 metrů. Na náměstí byměl být stejný režim, který panuje v pěších zónách. Rozdíl mezi povrchem vozovky a chodníku by měl být dva centimetry.

Rozšířit by se mělo rovněž stromořadí, naopak parkovacíc­h míst podle projektu ubyde.

 ?? Podle vítězného projektu. Obnova by měla vyjít na 150 milionů korun, trvat má až osm měsíců. VIZUALIZAC­E CIGLER MARANI ARCHITECTS ?? Václavské náměstí
Podle vítězného projektu. Obnova by měla vyjít na 150 milionů korun, trvat má až osm měsíců. VIZUALIZAC­E CIGLER MARANI ARCHITECTS Václavské náměstí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia