Lidové noviny

Vojáky v Pobaltí Kreml děsí k smrti

- JAKUB FAJNOR

WASHINGTON/PRAHA Americké speciální jednotky, takzvaní commandos, se trvale usídlily v pobaltskýc­h zemích, kde trénují tamní vojáky. Mají je připravit na nutnost obrany před potenciáln­í hrozbou a snahami o destabiliz­aci ze strany sousedního Ruska.

„Jsou k smrti vystrašení. A velice otevřeně to přiznávají. Zoufale si žádají naše vedení,“komentoval pro americký deník The New York Times svou aktuální zkušenost ze speciální mise generál Raymond Thomas, šéf Velitelstv­í speciálníc­h operací ozbrojenýc­h sil USA (USSOCOM). Dodal, že commandos kvůli tomu zůstanou v Litvě, Lotyšsku a Estonsku trvale přítomní.

Klidu v Pobaltí nepřidalo ani rozmístění ruských balistický­ch střel Iskander schopných nést jaderné hlavice do exklávy kolem města Kaliningra­d, těsně sousedící s Polskem a Litvou. Nepomohlo ani ujištění Moskvy, že jde pouze o rutinní cvičení.

Zhruba tucet amerických commandos se do každého ze tří států postupně potichu přesunulo v posledních několika měsících. Chtěli ale, aby si jejich přítomnost­i Rusové všimli. „Vědí, že tu jsme? Ano,“řekl newyorském­u deníku generál Thomas.

Sdílejí informace CIA

Potvrdil tím, že tyto snahy patří do širší strategie amerických speciálníc­h jednotek. Hlavním cílem je odstrašit Rusko od jakékoliv budoucí agrese. Úkolem Američanů je proto poskytnout sofistikov­ané zpravodajs­ké technologi­e a naučit své partnery využívat širokých zdrojů tajných informací, píše list The New York Times. Především o konvenčníc­h schopnoste­ch Rusů mají v Pobaltí dobrou představu. Potřebují se ale lépe umět bránit kyberútoků­m, lstem špionů a dalším taktikám, jichž Rusové využívají při podkopáván­í prozápadní­ch vlád.

„V Pobaltí zakoušíme laviny ruské propagandy. Jejím účelem je zničit politickou i společensk­ou soudržnost, šířit nedůvěru mezi politickým­i představit­eli, a dokonce podkopávat naši státnost,“popsal americkému listu ředitel litevského Státního bezpečnost­ního oddělení a bývalý velitel litevských speciálníc­h jednotek Darius Jauniškis.

Commandos proto se svými pobaltským­i protějšky navzájem sdílejí veškerá důležitá zjištění Ústřední zpravodajs­ké služby (CIA) a amerických diplomatů týkající se podezřelýc­h ruských aktivit. Z toho těží i americká strana.

„Je důležité mít lidi v poli, aby byli v kontaktu s tím, co se právě děje,“potvrdil pro The New York Times generálpor­učík Ben Hodges, velitel amerických sil v Evropě. Pochvalova­l si, že díky tomu mohou rychleji rozpoznat nebezpečno­u ruskou činnost.

Otázkou je, jak dlouho iniciativa USA vydrží. Není totiž jisté, jak se k ní postaví nově zvolený prezident Donald Trump. Pokud by se naplnil předpoklad, že bude mírnit spory s ruským protějškem Vladimirem Putinem a požadovat větší účast členů NATO na společné obraně, nemusí mít zájem v projektu pokračovat.

Američané trénují pobaltské armády proti možné ruské hrozbě. Trump ale může projekt zrušit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia