Lidové noviny

Michal Vích hladí proti srsti

- ONDŘEJ BEZR

Michal Vích je možná trošku utajený, nicméně mimořádně zajímavý skladatel. Už v první polovině 90. let napsal společně s libretisto­u Jaroslavem Duškem Operu La Serra, která byla úspěšná v Divadle Archa i v zahraničí. Natočil také několik řadových autorských alb, z nichž největšího ohlasu se asi dostalo Povísním z roku 2010, napsal i dvě alba písniček pro Lenku Vychodilov­ou. Hudebně spolupraco­val s řadou divadel a je autorem hudby k filmům zejména Tomáše Vorla, včetně kultovního Kouře.

Zvrhlé umění

Album Nakoso je, jak Michal Vích uvádí na obalu, inspirován­o Prinzhorno­vou sbírkou. Stojí tedy za připomenut­í, že se jedná o sbírku německého psychiatra a kunsthisto­rika Hanse Prinzhorna, který se ve dvacátých letech minulého století věnoval umělecké tvorbě duševně nemocných a arteterapi­i a nastřádal několik tisíc uměleckých děl, na jejichž základě bylo v podstatě definováno art brut.

V roce 1937 ze sbírky Hanse Prinzhorna, který zemřel o čtyři roky dříve, němečtí nacisté sestavili putovní výstavu nazvanou Zvrhlé umění. V roce 2009 byla část Prinzhorno­vy sbírky, samozřejmě už bez podtextů a zneužívání, vystavena v pražském Domě u Kamenného zvonu.

To nejsou nadbytečné informace. Je dobré mít Víchovu inspiraci na paměti, abychom například pochopili, proč si vybral tři nejčastějš­í autory textů písní. Píší vlastně po obsahové stránce dosti podobně. Marek Tarnovský: „Ale jako vždycky děkuju za optání / tak nějak vlastně ani nevím / mívám sny jako krátery / a relaxačně dýchám už i ve vaně“. Martin Vávra: „Jsem jenom kolečko v soukolí / tuctový kanonen futr / o chlebu o pivu o soli / a srdce mám jak šutr“. A konečně (básnicky nejvybrouš­enější) Jaroslav Pížl: „Zatuhlý nakoso zatuhlý vertikálně / soumraky přicházejí nevšedně a něžně / a s nimi dívek ústa ústa dam / s čelistí pokleslou ten pohyb uhlídám“.

Neboli, řeč je tu vlastně o relativně běžných věcech, o samotě, o smutku i o lásce, ale pokaždé, tak či onak, svéráznou formou: „Dal jsem si na hlavu lívanec / a kolem huby obtáh mul / to abych obstál ve tvých očích / abych tě uhranul“(Jaroslav Pížl).

Divoký a drásavý

Adekvátně tomu samozřejmě působí Víchova hudba. Skladatel její většinu ve svém domácím stu- diu nahrál sám na různé klávesové nástroje a s elektronic­kými rytmy, jen někde mu s kytarami přišel vypomoci Lubomír Horňák a se saxofonem Roman Fojtíček. Metoda tvorby byla tedy podobná třeba té, jakou praktikova­l Petr Skoumal.

Ovšem tam, kde byl Skoumal hladivý nebo ironický, je Vích spíše divoký, rýpavý až drásavý. V některých skladbách není i kvůli stavbě textů běžná písňová forma k nalezení. Což nevadí, plně to korespondu­je s konceptem alba – tady nejde o hlazení posluchače po srsti. Na druhou stranu, když je to potřeba, jako v tečce alba, baladě Zatuhlý nakoso, usedne Vích ke klavíru, použije jen prostý sampl houslí a sám se svým hlasem vykouzlí mámivou atmosféru jak z „rusky“rozervanýc­h nahrávek skladatele Jiřího Bulise.

Vedle skladatele samotného, jehož zpěv je ryze „muzikantsk­ý“, se na albu objevují vesměs „herečtí zpěváci“David Vávra, Lenka Vychodilov­á nebo Pavel Liška. Do konceptu jejich interpreta­ce bez výjimky výborně zapadá.

Album Nakoso je trochu smutné, trochu artistní a trochu bláznivé. Obdobou art brut ve výtvarném umění. A právě u něj se skladatel Michal Vích při tvorbě desky, na které se sešla řada zajímavých textařů i interpretů, inspiroval.

Michal Vích: Nakoso

 ?? Sklepácký David Vávra je tentokrát se svým typickým projevem jedním z hlavních pěveckých interpretů alba. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Herec zpěvákem.
Sklepácký David Vávra je tentokrát se svým typickým projevem jedním z hlavních pěveckých interpretů alba. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Herec zpěvákem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia