Lidové noviny

Podkarpats­ká Rus byla ČSR ukradena

- JAN KRUML

Co učinila českoslove­nská vláda? Ta se tomuto dění podřídila v obavě, aby Sověti stejným způsobem nezařídili i odtržení Slovenska.

Podle autora článku ( Brzy o nás uslyšíte, loučili se Gabčík a Kubiš, LN 29. 12. 2016) čin Gabčíka a Kubiše přispěl „k znovuobnov­ení poválečnéh­o Českoslove­nska v předmnicho­vských hranicích“. Tato mnohokrát opakovaná lež není pravdou, protože z ČSR byla zlovolnou imperialis­tickou mocností ukradena její země, Podkarpats­ká Rus! Jako cár papíru byly porušeny dvě platné smlouvy, které SSSR podepsal: Smlouva o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci mezi Českoslove­nskou republikou a Svazem sovětských socialisti­ckých republik, uzavřená 12. prosince 1943, a Smlouva o spolupráci mezi českoslove­nskými a sovětskými orgány na osvobozené­m území z 8. května 1944!

Připomínám, že z Podkarpats­ké Rusi odešlo v roce 1939 přes 30 tisíc Rusínů do SSSR, aby bránili svou vlast, Českoslove­nskou republiku! Byli však zavřeni do gulagů a jen pět tisíc z nich přežilo a dostalo se do Čs. armády v SSSR! Patřili k jejím největším hrdinům!

Avšak již v Buzuluku se NKVD snažila získat v armádě své spolupraco­vníky, kteří poté v osvobozené zemi organizova­li plánované odtržení Podkarpats­ké Rusi od ČSR. Svolali již dne 24. listopadu 1944 do Mukačeva Sněm národních výborů, který zvolil Národní radu a ta se prohlásila za nejvyšší a jediný orgán vlády Zakarpatsk­é Ukrajiny. Přijala rezoluci, žádající připojení Podkarpats­ké Rusi k Sovětskému svazu. Vyzvala vládního zmocněnce ministra Františka Němce a generála Antonína Hasala, velitele vojenské správy, aby do tří dnů opustili území Karpatské Ukrajiny. Národní rada také zorganizov­ala ozbrojený útok své milice na sídlo vládního delegáta!

Stalin, který chápal toto „spontánní přání lidu“, v dopise prezidentu Benešovi předstíral, že proti vůli podkarpato­ruského lidu je zcela bezmocný. V zemi okamžitě začaly fungovat orgány lidové milice, Bezpečnost­i a Lidových družin. V lednu 1945 zahájily činnost tříčlenné lidové soudy a prokuratur­a. Zaplňovaly se věznice, tisíce lidí byly odvlékány do sovětských táborů gulagu. To všechno se dělo ještě dříve, než skončila válka.

Co učinila vláda ČSR? Ta se tomuto dění podřídila v obavě, aby Sověti stejným způsobem nezařídili i odtržení Slovenska.

Nepřipomín­á vám tento způsob záboru země něco současného? Nejeví se vám, že se současné Rusko stalo dědicem SSSR včetně jeho imperialis­tických choutek?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia