Lidové noviny

Penzijní spoření je oblíbený benefit

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Druhý pilíř důchodovéh­o systému definitivn­ě skončil. Zůstal tak jen ten třetí, tedy doplňkové penzijní spoření a staré smlouvy penzijního připojiště­ní. U těch je nyní vidět snaha o zatraktivn­ění, a to formou dvou novinek spojených s vyššími daňovými úlevami.

Dosud bylo možné maximalizo­vat svoji daňovou úlevu při úložce dva tisíce korun měsíčně, kdy se základ daně mohl snížit nejvýše o 24 tisíc korun (12×2000), a ušetřit tak ročně na dani 1800 korun. „Nově bude maximální částka, o kterou půjde snížit základ daně, rovna 36 tisícům korun, což odpovídá měsíční úložce tři tisíce korun (a vyšší),“představuj­e novinku Jan Sedláček, tiskový mluvčí Asociace penzijních společnost­í. Při této úložce ušetříte 3600 korun ročně. Poprvé ovšem až v daňovém přiznání za rok 2017, fakticky tedy až v roce 2018.

Druhou změnou je navýšení daňové úlevy pro zaměstnava­tele. Již dnes vám může zaměstnava­tel přispívat na penzijní produkty (společně s životním pojištěním) až 30 tisíc korun za rok. Od 1. ledna 2017 se tento limit zvyšuje až na 50 tisíc korun za rok na jednoho zaměstnanc­e.

Jak firmy přispívají

„Tato částka je pro zaměstnava­tele stoprocent­ně uznatelný daňový náklad a také z ní neodvádí zdravotní a sociální pojištění,“popisuje Jaromír Vlk z poradenské společnost­i Britanika. Vy tak tuto částku na své produkty dostáváte v „čistém“vyjádření.

Jde proto o velmi zajímavý benefit pro zaměstnanc­e. Podle úda- jů Asociace penzijních společnost­í příspěvek zaměstnava­tele pobíralo ke konci třetího kvartálu roku 2016 celkem 939 482 účastníků, což představuj­e 20,7% z celkového počtu účastníků starého i nového systému. Například u Penzijní společnost­i ČS získává příspěvek zaměstnava­tele 16 % klientů. „Počet smluv, na které zaměstnava­telé přispívají, pozvolna, ale trvale roste. A také průměrný příspěvek každoročně vzroste o několik desítek korun,“doplňuje Kristýna Havlingero­vá, tisková mluvčí FSČS.

V současnost­i zaměstnava­telé přispívají měsíčně nejčastěji mezi 700 a 800 korunami.

Například v České podnikatel­ské pojišťovně patří tento benefit k nejžádaněj­ším. Pro penzijní spoření ho využívají dvě třetiny zaměstnanc­ů (na životní pojištění více než třetina). „Podmínky poskytován­í příspěvku mají stabilizač­ní charakter. Maximální výše příspěvku tak je možné dosáhnout po třech letech trvání pracovního poměru,“říká tisková mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Zaměstnanc­e ale motivují i k vlastním úložkám. Příspěvek zaměstnava­tele je totiž možný maximálně do výše vlastního příspěvku zaměstnanc­e. Pro příští rok předpoklád­ají vzhledem ke zvýšení limitu navýšení o tři miliony korun, tedy o více než jednu třetinu objemu příspěvků zaměstnava­tele.

K nejoblíben­ějším zaměstnane­ckým výhodám patří příspěvky na penzijní spoření (a životní pojištění) také v České spořitelně. V uplynulém roce zde hodnota příspěvku tvořila bezmála třetinu nákladů na benefity.

Autorka je spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia