Lidové noviny

Vyšší daňové úlevy i nové dávky

- DANA JAKEŠOVÁ

Daňové slevy na druhé či další dítě, vyšší školkovné či odpočty u penzijních produktů a životního pojištění, nová dávka pro otce či flexibilně­jší čerpání rodičovské­ho příspěvku – to jsou jen některé z nejdůležit­ějších novinek pro letošní rok.

PRAHA Rodiny s dětmi uvítají další zvýšení částek daňového zvýhodnění. Pro první dítě v rodině zůstává na 13 404 korunách ročně. „Daňové zvýhodnění na druhé dítě ale vzroste o 200 Kč měsíčně (tj. o 2400 Kč ročně) a na třetí a každé další dítě potom o 300 Kč měsíčně (tj. o 3600 Kč ročně) oproti roku 2016,“uvedl Martin Žurovec, vedoucí oddělení komunikace ministerst­va financí. Jinými slovy u druhého dítěte se zvýší na celkových 19 404 korun ročně, u třetího a každého dalšího dítěte pak na 24 204 korun ročně.

Zvýhodnění na dítě uplatňuje jeden z rodičů, a to buď u zaměstnava­tele, nebo v daňovém přiznání. Při více dětech je možné slevy kombinovat tak, že slevu na jedno dítě uplatňuje jeden rodič a slevu na druhé dítě uplatňuje druhý rodič. Daňový balík, který změnu obsahuje, by měla sněmovna schvalovat nyní v lednu. V účinnost by měl vstoupit 1. dubna 2017, vyšší slevy na děti má být ale možné využít zpětně už od počátku roku.

Co se ještě mění

Další změny s sebou přináší zvýšení minimální mzdy. Právě od ní se odvíjí výše tzv. školkovnéh­o. Pro letošní rok tak činí na jedno dítě až 11 tisíc korun. Mění se i hranice příjmů, které musí být dosaženo pro nárok na výplatu daňového bonusu na dítě. „Pro nárok na měsíční daňový bonus musí být měsíčně dosaženo alespoň poloviny minimální mzdy, od ledna 2017 tedy ales- poň 5500 korun,“doplňuje Blanka Štarmanová, daňová poradkyně TaxVision. Nově se do limitu budou započítáva­t pouze příjmy ze zaměstnání a podnikání. Dále se zvyšuje hranice pro osvobození pravidelně vyplácenýc­h důchodů. Běžných důchodců se ale nedotkne.

Výrazného navýšení daňového zvýhodnění se pak od 1. ledna 2017 dostává také penzijním produktům a životnímu pojištění. Na- vrhované je i navýšení odpočtu za darování krve nebo jejích složek. Naproti tomu možnost odpočtu na úroky hypotéky zůstává stejná jako dosud. „Plánované snížení limitu z 300 tisíc na 80 tisíc korun totiž bylo nakonec zrušeno,“dodává Štarmanová.

Otcovská poporodní péče

Rok 2017 přinese také některé změny v oblasti práce a sociální politiky. Kromě vyšší minimální mzdy a valorizace důchodů jsou to i nové dávky. Novopečení tatínkové dostanou možnost využít po narození potomka dávku tzv. otcovské poporodní péče. „Ta bude fungovat tak, že z nemocenské­ho pojištění bude otec dítěte po jeden týden dostávat 70 % vyměřovací­ho základu svého výdělku. Podpora bude stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství,“popisuje Petr Habáň, tiskový mluvčí MPSV. Nástup bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovské volno nebude možné přerušit. Podle navrhovaný­ch přechodnýc­h ustanovení bude moci nárok uplatnit i ten otec, jehož dítě se narodilo v období 6 týdnů před účinností zákona. „Nová dávka by mohla začít platit ke konci roku 2017 s ohledem na průběh legislativ­ního procesu,“upozorňuje Habáň.

Podle informací MPSV se v průběhu letošního roku zjednoduší rovněž pravidla pro vyplácení a čerpání rodičovské­ho příspěvku. Dojde ke zrušení současného omezení horní hranice měsíční výše rodičovské­ho příspěvku a bude umožněno čerpat dávku až do výše peněžité pomoci v mateřství (cca 32 000 Kč). Celá částka rodičovské­ho příspěvku ve výši 220 tisíc korun tak bude moci být vyčerpána za kratší dobu než v současnost­i. U nejvyšší peněžité pomoci v mateřství během 6 měsíců.

Řada rodičů, kteří chtějí i s malými dětmi pracovat, pak jistě uvítá úplné zrušení podmínky sledování docházky dítěte do předškolní­ch zařízení. V současnost­i je sledována docházka u dětímladší­ch dvou let, pobývat v předškolní­m zařízení mohou jen 46 hodin v kalendářní­m měsíci.

Daňový balík, který změnu obsahuje, by měla sněmovna schvalovat nyní v lednu. V účinnost by měl vstoupit od 1. dubna 2017.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia