Lidové noviny

Živnostníc­i si připlatí za sociální pojištění

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Nový rok přináší nejednu novinku i pro živnostník­y. Některé jsou příjemné, ale řada z nich jim již nyní dělá vrásky na čele.

Stejně jako zaměstnanc­i mohou i osoby samostatně výdělečně činné využít vyšší daňové úlevy u penzijních produktů a životního pojištění, školkovné, odpočty na úroky z hypotéky i dary, mezi které patří třeba i odběr krve.

Podle ministerst­va financí by se také během tohoto roku měla pro podnikatel­e, kteří uplatňují paušální výdaje u daňového přiznání, vrátit možnost využít slevu na dani na manžela (manželku) a na vyživované dítě. Dosud totiž pro všechny paušály platí, že poplatník, který uplatní paušální výdaje a součet jeho dílčích základů (kde se tyto výdaje uplatnily) je vyšší než 50 % celkového základu daně, nemůže zvýhodnění a slevu na manžela či manželku využít. „Daň“za návrat slev ovšem může být velmi vysoká. „Měla by se snížit mezní hranice příjmů, ze které se maximální výdaje počítají, a to o 50 procent na 1 milion korun. Stejně jako v současnost­i by platilo, že paušál by šel využít i při vyšších příjmech, maximálně byste jím ale mohli uplatnit výdaje odvozené z mezní hranice příjmů,“vysvětluje Pavla Tomášková, daňová konzultant­ka Schaffer & Partner.

Zatímco u 80% paušálu (platí pro řemeslné živnosti, zemědělsko­u výrobu, lesní a vodní hospodářst­ví) lze v současnost­i uplatnit výdaje maximálně do částky 1,6 milionu korun, napříště by to mohlo být jen 800 tisíc korun. U 60% paušálu (ostatní živnosti), kde je dnes maximální hranice 1,2 milionu Kč, by to již brzy mohlo být jen 600 tisíc korun. U 40% paušálu (svobodná povolání, příjmy z autorských práv, podnikání podle zvláštních předpisů) pak namísto dnešních 800 tisíc jen 400 tisíc korun a u příjmů z pronájmu (30% paušál) namísto 600 tisíc jen 300 tisíc korun.

Sleva na dani za EET

V praxi je možné kombinovat i několik výdajových paušálů podle vykonávané činnosti. „Například pokud někdo vykonává činnost daňového poradce na základě registrace, z těchto příjmů uplatní paušál ve výši 40 %, pokud k tomu pracuje ještě jako účetní na základě živnostens­kého listu, uplatní na dané příjmy pau- šál 60 %, a pokud k tomu ještě navíc pronajímá byt, příjmy z pronájmu spadají do kategorie 30 %,“popisuje Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnost­i TaxVision.

Pro úplnost je třeba zmínit ještě novou slevu na elektronic­kou evidenci tržeb. Tu může uplatnit poplatník, který v daném zdaňovacím období měl povinnost poprvé zaevidovat tržbu. Mimořádná sleva na dani z příjmu činí 5 tisíc korun, nejvýše však do částky kladného rozdílu mezi 15% dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka ( ta je pro letošek 24 840 korun). „Není tedy možné ‚jít do minusu‘, a nárokovat si dokonce vrácení poměrné části této částky,“upřesňuje Tomášková. Sleva se vztahuje pouze na fyzické osoby. Nárok na slevu není podle Tomáškové třeba dokládat žádnými fakturami za nákup pokladního zařízení a její výše se neodvíjí od skutečných nákladů na pořízení příslušné pokladny či softwaru. Ti, kdo měli povinnost EET již v první vlně, si daň mohou uplatnit již za rok 2016.

Sociální a zdravotní pojištění

Změny čekají živnostník­y také v oblasti odvodů na sociální a zdravotní pojištění. V souvislost­i s nárůstem průměrné mzdy si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. „Minimální záloha na sociální pojištění se pro rok 2017 zvyšuje ze současných 1972 korun na 2061 korun,“říká Štarmanová. Minimální záloha pro samostatno­u činnost vedlejší pak vzroste ze 789 na 825 korun.

A s novým vyměřovací­m základem se mění výše záloh také na zdravotní pojištění. Minimální záloha se zvyšuje z 1823 na 1906 korun. „Tato záloha musí být zaplacena již za měsíc leden 2017,“dodává Tomášková.

Jedna pozitivní zpráva tu ale přece jenom je. Soubor změn v placení odvodů na nemocenské a důchodové pojištění, který začátkem prosince 2016 sněmovna v prvním kole schvalován­í podpořila, by měl živnostník­ům a podnikatel­ům zjednoduši­t administra­tivu. Osobám samostatně výdělečně činným by se podle novely o pojistném na sociální zabezpečen­í měly zrušit některé oznamovací povinnosti. Zjednoduši­t se má úprava vracení přeplatků na pojistném. A změna se dotkne i placení záloh. Ty by nově měly být splatné v měsíci, na který se platí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia