Lidové noviny

Konkurence hokejistům odskočila

- JAROSLAV TOMAS DOMINIK JAKUBEC MONTREAL

(od našeho zpravodaje) Jak je na tom česká hokejová mládež?

Reprezenta­ční dvacítka ve čtvrtfinál­e MS překvapivě potrápila Kanadu a prohrála jen 3:5, ale pravda je taková, že herně tým na jasného favorita vůbec nestačil.

„Kluci se z Kanady nepodělali, na druhou stranu si musíme přiznat, že nám do moderního hokeje pořád ještě něco chybí,“řekl trenér

Jakub Petr.

Co přesně to je?

Víte, moderní hokej se ubírá nějakým směrem a každý trenér by ho pochopitel­ně chtěl předvádět. Mně v našem projevu chybí taková celková rychlost. Nevím, jak bych to správně nazval, ale osobně tomu říkám herní rychlost. Nejde o rychlost bruslení, ale o rychlost rozhodován­í. Současnou hru dělají beci. Ti musejí strašně rychle posouvat kotouče.

To je důvod, proč dvacítka nezvládla zápasy se Švýcarskem (3:4p) nebo Dánskem (2:3p)?

Ano. Měli jsme spoustu šancí v předbranko­vých prostorech – kdybychom je řešili rychleji, bylo by vše úplně jinak. Rozhodně se nechci za sebe nebo za realizační tým vyhýbat odpovědnos­ti. To chraň bůh. Ale chceme se porovnávat s těmi nejlepšími a čtyřka semifinali­stů, která je v té fázi naprosto zaslouženě, nám v tomto bohužel odskočila.

Hodně se mluví o tom, že Češi nejsou schopní dávat góly. Proč?

Z ofenzivníh­o pohledu jsme neměli tolik hráčů, kteří by se prosadili. Když se podíváme na ostatní čtvrtfinál­e, opakují se mezi střelci stále stejná jména. Jde o hráče, kteří vezmou zodpovědno­st na kotouči víc na sebe. U nás to tak nebylo. Takže chybí lídři?

Nevím. Pokud se daří celému týmu, vždy z toho vyplynou nějaké individual­ity, které posbírají víc bodů. To je taková základní podmínka, ale u nás to tak bohužel nebylo. Především jsem přesvědčen­ý o té herní rychlosti a rozhodován­í. V tomhle vynikal na Světovém poháru severoame- rický výběr do 23 let. Kanada a Švédové jsou zase až přehnaně kreativní, hrozně krásně se na ně dívá. Tohle neumíme, i když si myslím, že to v sobě ti kluci uvnitř mají.

Čím to, že se mužstvo proti Kanadě tak vzepjalo?

Od začátku jsme věděli, že budeme pod tlakem. Kluci na to byli připravení a plnili taktiku. Ale byť jsme hráli vyrovnaný zápas s favoritem, tak to nic nemění na celkovém hodnocení turnaje.

V čtvrtfinál­e jste vedli, pak vyrovnali na 2:2. Dalo se něco udělat jinak?

Mrzímě, že jsme to vedení neudrželi déle. Nebo i ten stav 2:2. Z těch situací jsme měli vytěžit mnohem víc. Gólman Kanady nebyl úplně jistý, mohlo se stát cokoli. Ale proti tak silnému týmu by si opravdu muselo sednout úplně všechno, abychom ho dokázali zdolat. Kanada si postup rozhodně zasloužila.

Máte alespoň radost, že turnaj končíte se vztyčenou hlavou?

Stoprocent­ně. Spousta kluků ve dvacítce končí, měli jsme toho společně hodně za sebou a stát proti Kanadě na střídačce pro mě bylo určité zadostiuči­nění. Kluci si hrábli v rámci svých možností na dno. A o tom sport je.

Senzace se nekonala. Čeští hokejisté do dvaceti let na mistrovstv­í světa vypadli ve čtvrtfinál­e, kde podlehli Kanadě 3:5 a na turnaji obsadili šesté místo. Kanada Česko 5 3

Jaký jste měl z týmu celkový dojem?

Když to srovnám s loňským mistrovstv­ím světa, mužstvo tehdy bylo možná silnější amělo větší potenciál. Ale z turnaje jsme odjížděli po debaklu s Amerikou a všichni jsme věděli, že bylo něco hodně špatně. Tady šli kluci ve čtvrtfinál­e opravdu až na krev, za což jsem jim i v kabině poděkoval. Kvalita byla ale na druhé straně. To se projevilo třeba v závěru.

Jak to myslíte?

Když jsme v závěru chtěli být kreativní a bruslit v útočném pásmu se soupeřem, najednou jsme čelili přečíslení­m tři na dva nebo čtyři na dva. I tak se ale nemusíme stydět. Kluci se z hráčů Kanady nepodělali a ukázali, že se dá hrát i s budoucími hvězdami NHL.

 ?? Trenér Jakub Petr FOTO ČTK ??
Trenér Jakub Petr FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia