Lidové noviny

Zastal se Šlachty. A letěl z ministerst­va

ROZHOVOR LN „Policii ovládli klientelis­té,“říká Tomáš Almer, který u policie působil v klíčových funkcích

- MARTIN SHABU

PRAHA Do policejníh­o světa pronikl po revoluci. Pomáhal budovat nové základy sboru tehdejšímu ministrovi vnitra Janu Rumlovi. Na začátku roku ale Tomáš Almer musel opustit místo v kanceláři ombudsmank­y Blanky Besserové.

Ve velmi otevřeném rozhovoru pro LN popsal, co tomu předcházel­o. Ještě před nástupem na vnitro se totiž veřejně pozastavil nad policejní reorganiza­cí, při níž skončil v čele protimafiá­nské jednotky Robert Šlachta. Nejdříve kancelář Besserové vystěhoval­i z budovy, v níž sídlí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který reorganiza­ci posvětil. A následoval­y nepříjemné pohovory s vedoucími pracovníky ministerst­va. Od ledna už kancelář ombudsmank­y neexistuje.

„Sice se to bude špatně dokazovat, ale kdyby se mě nepotřebov­ali zbavit, kancelář ombudsmana by nerušili. Vadil jsem tím, že jsem nesmírně loajální k tomuto státu, ale jeho establishm­ent mě nezajímá,“řekl LN Almer, který třináct let seděl na citlivém postu šéfa policejníc­h odposlechů.

Na sadu otázek, které se týkají okolností Almerova odchodu, ministerst­vo vnitra neodpovědě­lo. „Spojujete dohromady věci, které spolu nesouvisí. Nebudeme se vůbec vyjadřovat k drbům a interpreta­cím údajných rozhovorů mezi zaměstnanc­i,“uvedla Lucie Nováková, ředitelka tiskového odboru, v obecném prohlášení. Zrušení kanceláře ombudsmana obhajova- la snahou o vyšší efektivitu. S Almerovým odchodem ve zkušební době to prý nesouvisí.

Bývalý plukovník Almer ale spatřuje ještě vážnější problém v samotném srdci policie: „Policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého považuji za typický příklad příslušník­a klientelis­tické vrstvy. V ní jsou bohatí, a to jak ti, kdo si peníze vydělali, tak ti, kdo je trochu ukradli. Proto v ní musejí mít své politiky a nějaké ty policajty.“Rozhovor čtěte na stranách 4 a 5

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia