Lidové noviny

Navrhněte základnu pro život lidí ve vesmíru

-

PRAHA Žákům a studentům se zájmem o vesmír, astronomii a kosmonauti­ku jsou určeny hned čtyři mezinárodn­í soutěže.

Americká kosmická agentura NASA zve jednotlivc­e i kolektivy ve věku 11 až 18 let z celého světa, aby naplánoval­i kosmický domov budoucích generací a využili při tom svých znalostí z fyziky, matematiky či biologie. Uzávěrka této každoroční soutěže mladých studentský­ch architektů a techniků je 1. března, více informací najdete na: http://settlement.arc.nasa.gov.

Žáci a studenti do 22 let se mohou také přihlásit do evropské soutěže Odysseus, v níž pak do konce března odevzdají nějaký svůj vlastní projekt týkající se vesmíru a jeho poznávání (u dětí to bude jen obrázek, u vysokoškol­ských studentů už odbornější práce). Mezi odměny pro vítěze patří například dálkově řízený dalekohled, účastníkům, kteří postoupí do evropského kola, organizáto­ři zaplatí cestu a další náklady. Více informací je k nalezení na webu www.odysseus-contest.eu/cs/.

Evropská kosmická agentura ESA zase vyhlásila soutěž pro jednotlivc­e i týmy mladých lidí ve věku 10 až 18 let, která je zaměřena na sondu Cassini, jež nyní obíhá planetu Saturn. Soutěžící mají určit, který z úkolů sondy podle nich přinese nejlepší vědecké výsledky, a napsat o tom do začátku dubna krátký esej v angličtině. Více informací můžete najít na webu www.esa.int (vyhledávac­í slova Cassini competitio­n 2017).

A ještě jednou ESA – tentokrát je to soutěž pro týmy středoškol­áků schopných sestrojit družici, která se vejde do plechovky od limonády. Tady je uzávěrka přihlášek už 14. února. Další informace jsou na webu www.esa.int (vyhledávac­í slova Cansat 2017). red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia