Lidové noviny

Kompro na Trumpa

Nově zvolený prezident popřel skandální materiál popisující údajné kontakty jeho týmu s Rusy

- MILAN ROKOS ONDŘEJ KOUTNÍK Více na straně 3

WASHINGTON/PRAHA Devět dní před inaugurací nového amerického prezidenta vypukl ve Spojených státech obří skandál, který může mít vážné dopady na nastupujíc­í administra­tivu.

Představit­elé tajných služeb minulý týden seznámili odcházejíc­ího prezidenta Baracka Obamu i jeho nástupce Donalda Trumpa s výbušným dokumentem, podle něhož ruští tajní agenti shromáždil­i kompromitu­jící osobní i finanční materiály proti Trumpovi.

Celý dokument jen pár hodin po zveřejnění této informace vystavil server BuzzFeed. Zvěsti o něm kolovaly ve Washington­u několik měsíců, většina seriózních médií se ale rozhodla jej nepublikov­at, protože údaje nebylo možné ověřit.

„Falešné zprávy – naprostý politický hon na čarodějnic­e,“tweetoval v noci na včerejšek Trump a informace uvedené v dokumentu popřel i během včerejší tiskové konference. Stejně tak učinil o několik hodin před ním mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Materiál pocházejíc­í od zpravodajs­ké firmy bývalého britského agenta MI6 užívá ruský výraz kompromat a popisuje údajné Trumpovy kontakty s představit­eli ruského režimu během prezidents­ké kampaně – právě Rusy tajné služby obvinily z hackerskýc­h útoků ve snaze ovlivnit klání o Bílý dům. Kompromat mluví i o existenci videí s prostitutk­ami Více na stranách 3 a 7

LN na informaci o Cohenovi narazily již v pondělí. Zdroj s přístupem k zahraniční tajné službě působící v Česku potvrdil, že Cohen Prahu loni navštívil. Ne však koncem srpna, ale v prvním zářijovém týdnu.

 ?? Včera stanul Trump coby nově zvolený prezident USA. Čekaly ho nepříjemné dotazy. FOTO ČTK/ AP ??
Včera stanul Trump coby nově zvolený prezident USA. Čekaly ho nepříjemné dotazy. FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia