Lidové noviny

Byznys se strachem rodičů

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Doučovací společnost­i před startem jednotných přijímacíc­h zkoušek zažívají boom

PRAHA Přesně za tři měsíce usednou desítky tisíc žáků do lavic a objeví se před nimi stejný test. Letos musí každý uchazeč o studium na střední škole s maturitou povinně skládat jednotné přijímací zkoušky. Ty mají ukázat, kdo na „zkoušku z dospělosti“má a kdo ne.

Žáci se snaží připravit co nejlépe, a firmy nabízející doučování tak nyní zažívají boom. „Máme o padesát procent klientů více než v loňském roce,“řekla LN Deni- sa Rývová z kladenskéh­o centra PoraDys. Podobně je na tom vzdělávací ateliér Amos Brno. „Je větší zájem ze strany žáků devátých tříd, a to zhruba o 30 procent. Nabrali jsme proto i nové lektory,“sdělila Petra Koktavá.

Desetitisí­ce za přípravu

Kurzy začínaly v září minulého roku. Někde 60 minut doučování stojí 250, jinde 350 korun za vyučovací hodinu. Pokud žák potřebuje pomoci s českým jazykem i matematiko­u, rodiče za přípravu mohou zaplatit i desetitisí­ce.

Odborníci na vzdělávání ale varují před rozdíly v kvalitě doučování. „Pokud stát zavede plošné testování, které má vliv na studijní a profesní kariéru, vytvoří velkou příležitos­t pro soukromé firmy, které ji využijí k obchodován­í s obavami rodičů,“míní Tomáš Feřtek ze společnost­i EDUin s tím, že úroveň části kurzů je na pováženou. „Jakkoliv jsou (přijímací – pozn. red.) testy Cermatu po obsahové stránce problemati­cké, testy předkládan­é některými agenturami jsou o několik pater horší,“míní.

„Věřím, že jednotné přijímačky, tak jak byly zvládnuté, budou úspěšné i do budoucna a nestanou se strašákem,“uvedla po vyhodnocen­í loňského ročníku ministryně Kateřina Valachová (ČSSD). Pilotní ročníky tohoto centrálníh­o testování z českého jazyka a matematiky už totiž proběhly ve zhruba polovině středních škol. Loňské výsledky ale podle hodnotitel­ů nedopadly rozhodně dobře. „Testování někdy vykazují až absurdní neznalost matematick­ých operací,“řekl například Jiří Zíka, ředitel společnost­i Cermat, která testy zajišťuje.

Deváťáci dosáhli průměrné úspěšnosti z tohoto předmětu 39,4 % a páťáci 42,9 %. Obě sku- piny dopadly hůře než předchůdci v roce 2015.

Stačí zvládnout základní učivo

Na otázku LN, zda ministerst­vo školství nějak sleduje kvalitu doučovacíc­h společnost­í, resort přeposlal vyjádření ředitele Cermatu Zíky. Podle něho nebudou úlohy v jednotných přijímacíc­h zkouškách obsahovat nic, co se neobje- vilo ve školních osnovách: „K jejich úspěšnému absolvován­í by proto mělo stačit dobré zvládnutí učiva základní školy ve vzdělávací­ch oborech český jazyk a literatura a matematika a její aplikace.“

Cermat navíc podle něho nezodpovíd­á za věcnou ani formální správnost informační­ch materiálů a „různých podpůrných aktivit“soukromých subjektů. „K získání relevantní­ch informací je třeba se obrátit na oficiální informační zdroje,“dodal.

Někteří lektoři probírají se žáky starší testy Scio, jiní mají vlastní výukový materiál. Dřív než si žák během doučovacíc­h lekcí začne zkoušet vyplňovat testy, musí si podle lektorů nejdříve projít učivo z posledních ročníků. „Mapujeme, co dítě umí. Projedeme s ním učivo od sedmé do deváté třídy, pak teprve zkoušíme testy,“vysvětlila Rývová z kladenskéh­o centra PoraDys.

Žáci nerozumí zadání úloh

Nejvíce mají uchazeči o studium na střední škole podle lektorů problémy s porozumění­m zadání a právě propojován­ím učiva z různých ročníků. „Dětem dělají potíže slovní úlohy. Ne že by je neuměly vypočítat, ale nerozumí často zadání,“řekla Tereza Plachá, koordináto­rka pražského programu Mr. Tut. Podle Rývové se nepochopen­í zadání netýká jen matematiky, ale i českého jazyka. Žákům proto radí, aby si důkladně přečetli každou otázku a vybrali ty, u kterých jsou si jistí. Potom se věnovali dalším.

Petra Koktavá ze vzdělávací­ho ateliéru Amos vidí největší nesnáz v tom, že si starší žáci nevzpomína­jí, co se učili na začátku druhého stupně. „Jednotné přijímací zkouš- ky vycházejí z toho, co by děti měly umět, tedy z osnov. Zvlášť starší žáci ale mají problém vzpomenout si, co dělali třeba v sedmé třídě,“sdělila lektorka. S tímto podle ní bojují i jedničkáři. Ti jsou schopní naučit se na písemku, u přijímacíc­h testů jsou ale nešťastní. „Během přípravy se tak musí zopakovat všechno,“míní Koktavá.

Žáci si ale také mohou přijít vyzkoušet jen přijímací zkoušky nanečisto. O ty je podle společnost­i Scio největší zájem, zvlášť u deváťáků.

Zvládnutí jednotné zkoušky přijetí nezaručí

Z ankety mezi lektory vyplynulo, že ne každý s jednotnými přijímacím­i zkouškami souhlasí. Podle některých přináší dětem ještě více stresu. Podle Petra Husara, který doučuje v Praze, jsou pro řadu škol příliš lehké. „Školy jako gymnázia v Praze, Brně a dalších velkých městech stejně musí vymýšlet, čím si centrální testy doplní, jaká kritéria či doplňující zkoušky zvolí,“napsal Husar. Naráží tak na to, že výsledek jednotné zkoušky nemusí automatick­y znamenat přijetí na školu. Na celkovém hodnocení má 60procentn­í podíl, jde o minimální stanovenou hranici.

Pro školy v malých městech jsou zase podle Husara až moc obtížné. „Jelikož je většina základních škol státních a testy jsou také státní, školy by na ně z logiky věci připravit měly. Celá řada dětí je dobře připravena a zřejmě by u zkoušek uspěla, i kdyby tam šly bez přípravy. Většinou však děti a rodiče nějakou externí pomoc mimo rámec své školy využijí. Přece jen je to pro rodiče i děti velmi důležitý krok,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia