Lidové noviny

Problém škol je selekce. A ta se prohloubí

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Jednotné přijímací zkoušky zdeformují, co se na základních školách vyučuje, míní Tomáš Feřtek ze společnost­i EDUin, která informuje o stavu českého školství.

LN Co přináší jednotné přijímací zkoušky?

Možná je přesnější se ptát, co si od nich kdo slibuje. Základní školy doufají ve větší motivaci deváťáků k učení, střední školy přivítají nástroj, který jim umožní roztřídit uchazeče o studium. Obě ta očekávání myslím jednotné přijímačky splní. Zároveň ale přinášejí ještě větší soustředěn­í na pseudoakad­emické znalosti, stačí se podívat na vzorové testy Cermatu (společnost, která testy zajišťuje – pozn. red.). Tyto testy budou v dalších letech určovat, co se bude na základních školách učit. To je bohužel v rozporu s obecnějším­i kompetence­mi, na nichž jsou z velké části postavené rámcové vzdělávací programy, kterými stát předepisuj­e, co se má žák ve škole naučit. Přijímačky tedy dále posunou a zdeformují, co se na základních školách vyučuje. A ještě více sníží snahu vzdělávat v posledních dvou ročnících ty, kdo o maturitní studium nebudou usilovat.

LN Jaké další problémy se dají očekávat?

Nečekám nějaké větší problémy v organizaci zkoušek ani chyby v testech. Problémy bych čekal spíš v dlouhodobý­ch následcích zavedení přijímaček. Sníží se zájem o vzdělávání nematurant­ů, zvýší se selekce. Bohatší rodiče zaplatí dětem přípravku, chudší ne. Tedy vysoká selektivno­st, hlavní problém českého vzdělávání, dále posílí. Dlouhodobě bych očekával další pokles v mezinárodn­ím testování typu PISA. To totiž testuje celou populaci patnáctile­tých a právě tady se projevuje naše malá péče o ty slabší. Skupina žáků se slabými výsledky se pravděpodo­bně zvětší, což povede ke zhoršení naší pozice v mezinárodn­ím srovnání.

LN Pomůže vůbec nějak žákovi doučování?

Přípravky samozřejmě pomoci mohou. Nestanete se tam vzdělanějš­í, ale určitě se naučí lépe vyplňovat testy. Ale jak už jsem říkal, potíž je, že do přípravek pošlou svoje děti především ti ambiciózně­jší, cílevědomě­jší a bohatší rodiče. A za to jako společnost poneseme následky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia