Lidové noviny

Dílo tajných služeb, nebo trollů?

Co obsahuje „kompromat“

- MILAN ROKOS PETRA PROCHÁZKOV­Á

WASHINGTON/PRAHA Kompromitu­jící materiály proti nastupujíc­ímu americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi kolují ve washington­ských kruzích už od loňského léta. K dispozici je měla i některá média, například deník New York Times, kvůli nemožnosti je ověřit ale zůstaly v redakční zásuvce.

Nicméně jedna věc se od té doby změnila, píše server CNN. Americké tajné služby si prověřily zdroj, odkud pocházejí: od bývalého britského agenta MI6, který sloužil několik let v Rusku a nyní provozuje bezpečnost­ní agenturu se sítí kontaktů po Evropě. A tajné služby usoudily, že jde o důvěryhodn­ý zdroj. Problémem však zůstává, že agent jen sepsal tvrzení svých ruských zdrojů, která nemusejí být pravdivá.

Dokumenty zapůsobily i na vlivného republikán­ského senátora Johna McCaina, který je předal už v říjnu šéfovi FBI Jamesi Comeymu.

Bývalý britský agent, kterýmater­iály shromažďov­al, tak činil původně na popud skupin podporujíc­ích Trumpovy soupeře v republikán­ských primárkách. Později, když se stal Trump kandidátem republikán­ů, pokračoval­i ve financován­í agentovy firmy stoupenci demokratic­ké kandidátky Hillary Clintonové.

Poté, co tajné služby předaly v pátek Trumpovi zprávu o ruském vměšování se do prezidents­kých voleb, tvrdil nově zvolený prezident i jeho poradci, že se demokraté snaží zmařit jeho volební vítězství. Nezpochybn­itelné hackerské útoky na kanceláře demokratic­kých politiků už dříve připisoval spíše Číně než Rusku.

Na včerejší tiskové konferenci ale Trump připustil, že se hackerskýc­h útoků dopouštěli Rusové, i když prý nebyli sami. Zprávy o kompromitu­jících materiálec­h údajně shromažďov­aných v Rusku mohou být podle něj dílem špionáže. „Je to naprosto odporné,“prohlásil s tím, že jde o práci „jeho nemocných odpůrců“.

Jeden z dokumentů od nejmenovan­ého ruského zdroje tvrdí, že hackerské útoky na e-mailové účty demokratů byly prováděny „s plným vědomím a podporou Trumpa a vrcholných členů jeho volební kampaně“.

Myšlenka, že se Moskva snaží shánět kompromitu­jící materiály na americké vůdce, „by neměla nikoho překvapova­t“, řekl listu Washington Post republikán­ský kongresman Devin Nunes, šéf sně- movní komise pro tajné služby. „Rusové vždycky hledají špínu na politiky,“prohlásil.

Chtějí pokazit rusko-americké vztahy

Kreml to ale vidí jinak a tvrdí, že materiály kompromitu­jící Donal- da Trumpa jsou falešné. „Nemáme žádný kompromitu­jící materiál na zvoleného prezidenta Donalda Trumpa, ta informace neodpovídá skutečnost­i a není ničím jiným než absolutním výmyslem,“uvedl včera Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira

Trump měl být napojen na ruské prostředí pět let před prezidents­kou volbou. Díky tomu prý sám získával kompromitu­jící informace na politické rivaly v čele s prezidents­kou protikandi­dátkou Hillary Clintonovo­u.

Z jednoho z dokumentů vyplývá, že Trumpův tým údajně věděl o sběru materiálů ke kompromita­ci Clintonové a především o tom, že e-maily Demokratic­ké strany poskytoval whistleblo­werskému serveru WikiLeaks přímo ruský režim.

Podle zprávy datované 19. července 2016 se Trumpův poradce Carter Page opakovaně setkal se šéfem ropné firmy Rosněfť Sečinem, aby jednali o ukončení sankcí vůči Rusku.

Do detailů je rozebírán údajný dýchánek Trumpa s ruskými prostitutk­ami v hotelu Ritz Carlton v apartmá, kde byl dříve ubytován i Barack Obama.

a kvalita této kachny jsou shodné,“prohlásil.

Ruská média komentují nejnovější rusko-americký skandál podle toho, zda zastávají provládní pozice, nebo se snaží o nezávislé informován­í. Většina novinářů se ale omezuje na strohou informaci. Prokremelš­tí žurnalisté ze serveru Lenta.ru a agentury RIANovosti poukazují na to, že už je dokázáno, že údajné kompro je dílem internetov­ých trollů. Konkrétně trolla s přezdívkou 4chan. Americké tajné služby prý prostě „sedly na špek“.

 ?? Jeho dcera Ivanka. Na včerejší tiskové konferenci nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa nechyběla FOTO REUTERS ?? S oporou nejbližšíc­h.
Jeho dcera Ivanka. Na včerejší tiskové konferenci nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa nechyběla FOTO REUTERS S oporou nejbližšíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia