Lidové noviny

Praha není špionů ráj

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Podle amerických médií se Michael Cohen, člověk blízký Donaldu Trumpovi, setkal se zástupci Kremlu v Praze. Jak tuto nepotvrzen­ou zprávu čtete?

Nedokážu s jistotou říct, že tu takový člověk byl a že se setkával s nějakými Rusy. Může to být úplná „kachna“a hrozí, že někomu naletíme na nějakou hru. Dokud nebudeme vědět něco přesnějšíh­o a detailnějš­ího, pouštíme se jen do hypotéz.

LN Pokud by zpráva byla fakticky pravdivá, co by to svědčilo o Praze?

Dobře, vybral si Prahu. Když budeme fabulovat, stejně tak si mohl vybrat Vídeň nebo Salzburg. To není tak, že Praha by byla ideální místo pro ruské agenty. Nemyslím si, že by plati- lo, jak se dřív říkalo, že Praha a Česká republika je základnou pro ruské špiony při jejich operacích směrem na Západ. Toto je jiný případ. Vybrali si Prahu, protože se jim nechtělo do Moskvy. Zkrátka usoudili, že jde o vyhovu- jící místo pro setkání, nic závažného bych v tomto výběru neviděl. Praha určitě není pro ruské agenty bezpečnějš­í než třeba Budapešť nebo Vídeň.

LN Pokud budeme pracovat s verzí, že celý dokument je dezinforma­ční, co by bylo záměrem autorů vylhané zprávy?

Když to vyšlo najevo nyní, může jít o záměr Trumpa poškodit. Ale to neumím říct najisto, je tu příliš hypotetick­ých věcí.

Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák varuje, že informace o setkání Trumpova advokáta s osobami blízkými Kremlu může být „kachna“.

LN Tedy čistě hypotetick­y: pokud by zpráva byla pravdivá, co by napovídala o Trumpovi a rusko-amerických vztazích?

Nejsem zastánce Trumpa, na druhou stranu taková zákulisní jednání mimo oficiální kanály probíhají od nepaměti a budou probíhat i nadále. Nepovažuji to za nestandard­ní jednání.

Nejsem Trumpovým zastáncem, ale taková zákulisní jednání mimo oficiální kanály probíhají od nepaměti a budou probíhat i nadále

LN Pokud by se „hacknuté“e-maily Clintonové…

Jasně, ale teď nevím nic s jistotou. Musí se vyčkat na tvrdé důkazy. Pak by případně bylo nutné věc vyšetřit. Do té doby se pohybujeme na tenkém ledě. Rozdmýcháv­ání případu je spíše na škodu věci.

neřešily Hillary

LN O čem nepřehledn­ý případ vlastně svědčí?

Našly se jakési polodůkazy a strhla se mánie. To, že se pokouší někdo něco ovlivňovat, není specialito­u ruských špionů. Účelem tajných služeb není jen chránit vlastní bezpečnost, ale též působit ofenzivně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia