Lidové noviny

Česká stopa v kauze „Trumpleaks“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Osmnáctá stránka původně superutaje­né, později uniklé zprávy s informacem­i týkajícími se nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa může být pro českého pozorovate­le extrémně zajímavá. Týká se totiž údajně konspirati­vní činnosti Trumpova advokáta Michaela Cohena, který dle dokumentu na konci loňského srpna navštívil Prahu. V Ruském středisku vědy a kultury nedaleko ruské ambasády se měl Cohen setkat s několika osobami blízkými Kremlu.

Materiál zmiňuje Konstantin­a Kosačeva, diplomata a šéfa zahraniční­ho výboru Státní dumy, podle amerického deníku The New York Times se Cohen v české met- ropoli sešel i se zástupcem ředitele zmiňovanéh­o kulturního střediska Olegem Soloduchin­em. Všichni muži včetně prezidenta Trumpa informace obsažené v dokumentu, jejž byl zveřejněn na serveru BuzzFeed, odmítli a označili je za falešné. Cohen včera ráno zveřejnil na Twitteru zprávu, že v Praze nikdy v životě nebyl.

LN na informace kolem Cohenovy návštěvy narazily již v pondělí, tedy dva dny před zveřejnění­m tajné zprávy v amerických­médiích. Zdroj s přístupem k významné zahraniční tajné službě působící na českém území však tvrdí, že Cohen Prahu na začátku září skutečně navštívil. Informátor dodal, že tuzemským úřadům a institucím se Cohenovu návštěvu zaznamenat nepodařilo. Co zde případně dělal či s kým se mohl Cohen sejít, zatím redakce nezjistila.

Shoda jmen?

Týdeník Respekt uvedl, že pokud Cohen do České republiky zavítal, pak nepřiletěl letadlem – čemuž by odpovídala i výše uvedená informace, že české orgány jeho návštěvu nezaznamen­aly. Co- hen tedy do Prahy mohl přijet vlakem, autobusem či automobile­m z jiného evropského města. Stále však platí, že Trumpův právník a jeho údajní prokremelš­tí komplicové vše důrazně odmítají. Trumpův tým navíc včera uvedl na tiskové konferenci, že v případě Cohena může jít jen o shodu jmen.

V materiálec­h zveřejněný­ch serverem BuzzFeed se uvádí, že moskevské zdroje amerických agentů Cohena popsaly jako velice významného Trumpova muže v oblasti tajných vazeb na Rusko, řízené prezidente­m Vladimirem Putinem. Ve zprávě se rovněž zmiňuje, že Cohenova manželka má ruský původ a její otec je předním developere­m v Moskvě.

Cohen se dle zveřejněné­ho dokumentu s kremelským­i zdroji původně neměl scházet v Praze, ale v Moskvě. Nakonec se však rozhodli pro některou z „měkkých zemí v EU“. Volba padla na Prahu. Pokud by se schůzka v české metropoli skutečně uskutečnil­a, exředitel civilní rozvědky Karel Randák si nemyslí, že by se tak stalo kvůli tomu, že je Praha hnízdem ruských špionů.

S blížícím se nástupem nového amerického prezidenta se rozehrála nepřehledn­á zpravodajs­ká hra. Otisk v ní údajně zanechalo i Česko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia