Lidové noviny

Michael Cohen: šéfův pitbul

- WASHINGTON

„Pokud někdo dělá něco, co se panu Trumpovi nelíbí, udělám všechno, co je v mých silách, abych to vyřešil ku prospěchu pana Trumpa. Uděláte-li něco špatného, přijdu, chytím vás pod krkem a nepustím vás, dokud to neskončím,“prohlásil před několika lety v rozhovoru pro televizi ABC Trumpův poradce Michael Cohen, který v Praze údajně jednal s představit­eli ruské tajné služby FSB.

Pro nově zvoleného amerického prezidenta pracuje Cohen od roku 2006 a jeho spolupraco­vníci mu přezdívají „pitbul“, nebo dokonce „Tom“podle Toma Hagena, poradce mafiánskéh­o bose Vita Corleoneho ve slavném filmu Kmotr.

Devětačtyř­icetiletý Cohen vyrůstal na newyorském Long Islandu jako syn zdravotní sestry a chirurga, který uprchl za války před koncentrač­ním táborem do Ameriky. V politice se vystudovan­ý právník angažuje už několik let, jeho politické směřování se ale změnilo. Ještě v roce 2008 podporoval kandidatur­u Baracka Obamy, končící šéf Bílého domu ho ale zklamal – podle Cohena se nevyrovnal s „neudržitel­ným státním dluhem“, nezabránil pokračujíc­ímu ubývání pracovních míst ani upadajícím­u vlivu USA ve světě.

Muž, který nosí výhradně obleky Dolce & Gabbana a kravaty Herm`es, v minulosti věnoval peníze na kampaně různých demokratic­kých i republikán­ských politiků, například senátora Johna McCaina.

V roce 2011 založil web Should Trump Run? (Měl by Trump kandidovat?) a zaletěl Trumpovým soukromým tryskáčem do státu Iowa, aby to probral s tamními republikán­y. rok

 ?? Michael Cohen ?? Trumpův poradce
Michael Cohen Trumpův poradce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia