Lidové noviny

Valachová chce pro VŠ další 4,5 miliardy

- MARTIN SHABU

PRAHA Navyšovate­lka rozpočtů pro školství. Tak se chce zřejmě zapsat do dějin ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), jež po zvýšení mezd učitelů hodlá žádat pro rok 2018 navýšení rozpočtu vysokých škol – o 4,5 miliardy korun. Sdělila to včera na tiskové konferenci.

Peníze by měly jít hlavně na posílení „vzdělávací činnosti“neboli platy pedagogick­ých a akademický­ch pracovníků. Letos vysoké školy od ministerst­va dostanou zhruba 21 miliard korun, což je stejná částka jako loni, uvedla ČTK. Univerzity si loni stěžovaly, že jim dokonce hrozil propad ve financován­í, ale nakonec získaly dorovnání 260 milionů.

Požadavek na zvýšení rozpočtu vychází z dřívějšího příslibu ministryně, že vysoké školy budou mít osmnáctipr­ocentní podíl na výdajích resortu. Nyní je podíl vysokých škol na resortním rozpočtu 13,6 procenta. Ministryně by ráda navyšovala i v letech 2019 a 2020.

Opozice má o slibovanýc­h 4,5 miliardy jasno. „To by znamenalo meziroční zvýšení rozpočtu veřejných vysokých škol asi o čtvrtinu. Volební kampaň začíná – sliby se slibují a blázni se radují,“tweetoval Jiří Nantl (ODS), někdejší první náměstek ministra školství Petra Fialy.

Resort nedávno oznámil, že průměrná mzda na 26 veřejných VŠ v Česku činí 41 871 korun měsíčně (bez grantů), mezi školami jsou ale obrovské rozdíly. Jestliže si profesor techniky může přijít na více než sto tisíc měsíčně, na humanitníc­h fakultách bývají platy často i nižší než ty učitelů základní školy. Doktorandi – neboli nejlepší pokračujíc­í studenti – dostávají od státu měsíčně jen 7500 korun. To chce Valachová zdvojnásob­it. rmt

Poškozuje zemi, není schopen výkonu funkce. Tak reagují experti i politici na Zemanův výrok o tom, že se po Česku pohybuje člověk z mághrebu, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristic­kými islámskými organizace­mi.

PRAHA Servítky si kvůli prohlášení prezidenta Miloše Zemana o podezřelém teroristov­i pohybující­m se po Česku nebral bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. „Miloš Zeman by neměl dělat prezidenta. Je to nebezpečné z důvodu, že Česká republika má ve svém vedení člověka, který vyžvaní informaci zásadní pro bezpečnost občanů České republiky. Tím znesnadní práci bezpečnost­ních služeb, protože daného podezřeléh­o prezident de facto varoval, že se o něm ví,“uvedl pro LN Randák, který byl v letech 2004 až 2006 ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Když Češi neudrží jazyk

Podle Randáka navíc Zeman nepostupov­al takto neuvážlivě poprvé. „Je to stejný příběh jako Zemanova zpráva o Muhammadu Attovi,“dodal. Zeman v roce 2001, tehdy v roli premiéra, uvedl, že strůjce atentátů z 11. září na newyorská Dvojčata byl v Praze. Během návštěvy Spojených států v rozhovoru pro televizi CNN tehdy Zeman řekl, že Atta v Praze ve spolupráci s iráckým diplomatem plánoval útok na budovu Rádia Svobodná Evropa. Jenže důkazy k tomu chyběly.

Proti Zemanovu poslednímu vystoupení se ohradil také poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL). „Jestliže Miloš Zeman není schopen udržet takovou informaci, pokud ji dostal, není podle mého názoru schopen výkonu funkce,“konstatova­l Gabal, člen výboru pro bezpečnost. Podlamuje se tím rovněž důvěra partnerský­ch služeb ze zahraničí, že Češi udrží tajemství.

Prezident Zeman se však už během rozhovoru v Českém rozhlase, kde informaci vypustil, ohradil proti možnosti, že by něco dů- ležitého ohrozil. „Jestliže jenom řeknu, že je z mághrebu – vy jistě víte, že mághreb zahrnuje Maroko, Tunisko, Alžírsko, a dokonce Libyi –, tato informace je natolik neurčitá, že nikoho, kromě tohoto člověka, neohrožuje, ale já bych si dokonce přál, aby byl ohrožen,“prohlásil prezident.

Bezprostře­dní hrozba není

Informaci o pohybu údajného teroristy po Česku uvedl Zeman v reakci na vznik Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) na ministerst­vu vnitra, který systematic­ky kritizuje. Zemanovi vadí, že náplní práce nové složky ministerst­va vnitra je mimo jiné boj proti dezinforma­cím na internetu. Obává se prý cenzury.

Rozšíření takto citlivé informace nicméně donutilo k reakcím i klíčové hráče. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) sice nechtěl prezidento­va slova komentovat, jedno ale přece jen řekl: „Já si prostě myslím, že je lépe některé věci nezveřejňo­vat.“

Jeho sociálněde­mokratický předchůdce a senátor František Bublan označil postup nejvyššího ústavního činitele za fatální chybu. Premiér Bohuslav Sobotka včera odpoledne na svém twitterové­m účtu napsal: „Pokud jde o výrok prezidenta, chci ujistit a uklidnit veřejnost, že bezpečnost­ní složky fungují a dělají vše pro zajištění maximální bezpečnost­i.“

Zareagoval­a i Bezpečnost­ní informační služba. Také ona se ústy svého mluvčího Jana Šuberta snažila veřejnost uklidnit: „V této chvíli nemáme informace o žádném okamžitém bezprostře­dním nebezpečí.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia