Lidové noviny

Lex Babiš: tisk ne, weby ano

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ve stejný den, kdy sněmovna začala jednat o prezidents­kém vetu pro lex Babiš, vyšla zpráva časopisu Respekt, že senátor a hazardní magnát Ivo Valenta ovládl majetkovou většinu serveru Parlamentn­í listy. Nic na tom nemusí měnit, i když poslanci včera veto přehlasova­li a novela zákona o střetu zájmů bude platit.

Její součástí je i zákaz jakéhokoli podílu v tištěných médiích, rozhlase a televizi. Bez ohledu na to, jestli se věnují zpravodajs­tví, nebo jde o hudební stanici – stopka platí pro širokou skupinu politiků a úředníků, včetně zastupitel­ů, poslanců nebo ombudsmank­y. Jinou širokou skupinu však pomíjí a tou je právě internet. V důsledku přijaté normy tak může například zmíněný Valenta dál bez obtíží vlastnit Parlamentn­í listy, na kterých se daří neověřeným zprávám, ale nikdo zministrů nemůže mít ani procento v časopisu o modelářstv­í.

Otázkou je, jak při takhle nastavené ochraně veřejného zájmu novela obstojí před Ústavním soudem, kam chce zákon poslat prezident Miloš Zeman i poslanci hnutí ANO. Na jejich předsedu Andreje Babiše aspoň v současné době zákon dopadne nejpříměji. Babiš je stoprocent­ním vlastníkem holdingu Agrofert, pod který spadá vydavatels­tví Mafra, jehož součástí jsou i LN.

Problém s bohatými

Pokud bude Babiš chtít být po příštích volbách členem vlády či poslancem, musí to být bez tištěné a vysílací části Mafry, i když by si mohl ponechat server iDNES.cz – a pořád by liteře zákona dostál. Podle všeho se vydavatels­tví takto parcelovat nechystá a hlavně teď stojí na okraji jeho zájmu. Větší starosti mu přidělávaj­í jiné dva paragrafy, a to ty, které firmám, v nichž aspoň čtvrtinou disponuje člen vlády, zapovídají přístup k veřejným zakázkám, investiční­m pobídkám a dotacím.

Po schválení zákona ministr financí a vicepremié­r Babiš vystoupil a ohradil se proti tomu, že by během působení ve vládě přihrál svým firmám nějakou dotaci, pomohl jí k zakázce nebo odpustil část daní. „Není pravda, že mám vliv na nějaké peníze pro svoje firmy. Na ministerst­vu financí se rozdělují jediné dotace a ty jsou pro regionální školství,“uvedl.

Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a s ním dalších 128 poslanců, kteří svými hlasy zdolali prezidento­vo veto, schválení novely vítají s tím, že pomůže narovnat politickou soutěž a kultivuje prostředí. „Ministři mají ve vládě hájit veřejný zájem, nemají podnikat, získávat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky. Nemůžeme ignorovat problém, který vzniká tím, že bohatí lidé vstupují do politiky, chtějí zastávat veřejné funkce a přitom se odmítají vzdát často velmi rozsáhlých podnikatel­ských aktivit,“uvedl šéf vlády.

Otazníky kolem dotací

Jestliže Babišovi záleží na tom, aby jeho firmy o státní zakázky nepřišly, musí je zhruba do konce ledna převést jinam. Zatím to oficiálně nepotvrdil, ale podle šířících se kuloárních informací vloží svůj majetek do svěřenskéh­o fondu. Díky tomu už podle práva nebude vlastníkem. Nic bližšího včera komentovat nechtěl. „Strukturu jako Agrofert je velice složité převést nebo prodat, bude to velice nákladné. Já vám k tomu nic neřeknu, protože v této chvíli to ani sám nevím,“uvedl pouze. Protože téměř jistě přejde Agrofert pod svěřenský fond, nebude prozatím zapotřebí řešit, jakých dotací se omezení týká. Ani to ale není jasné. Ve schváleném zákoně se praví, že stopka se vztahuje na dotace, jak je definuje zákon o rozpočtový­ch pravidlech. Z toho plyne, že jistě se takové firmy nemohou hlásit o podporu z ministerst­ev, to by byly peníze přímo ze státního rozpočtu. Ale podle analýzy Par- lamentního institutu by jim nic nemělo bránit v cestě k dotacím od obcí, krajů a státních fondů hospodaříc­ích s eurodotace­mi, neboť mají vlastní právní subjektivi­tu a jejich výdaje nejdou přímo ze státního rozpočtu.

I tohle je otázka, na kterou může definitivn­ě odpovědět až soud, náběh zákona tím ovšem zůstane nedotčen, žalobou se účinnost neodkládá. Verdikt Ústavního soudu nelze předjímat a všechno kromě jeho vyjádření jsou subjektivn­í náhledy.

Nicméně podle expertů Parlamentn­ího institutu a dřívějších komentářů Ústavního soudu to nevypadá, že by Babiš mohl uspět s argumentem o omezování vlastnický­ch práv a své osoby. Už existuje výklad, že ministr musí snést větší nepohodlí a omezení, protože to ústava předpoklád­á a protože si to demokracie zaslouží. Podobně to funguje i v jiných evropských státech, pravidla si každý nastavuje sám, jednotný unijní přístup není. Někde se pracuje spíše s ustálenou zvyklostí, jinde postup určuje zákon.

V České republice bylo zvykem, že politici při nástupu do funkcí své majetkové podíly převáděli na rodinné příslušník­y nebo prodávali. Tomu se Babiš vyhnul a argumentov­al tím, že stačí, když střet zájmů vždycky nahlásí a nenaplňuje jej. Zbytek sněmovny ale namítal, že coby člen vlády se podílí na nastavován­í pravidel, ať už podmínkami dotačních programů, nebo legislativ­ou, proto je nemravné, aby se pak jeho společnost­i hlásily o státní podporu. „Takové pravidlo tady bylo vždy, jen přestalo být respektová­no,“řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia