Lidové noviny

Úřad Vitáskové se pře s žalobci o soláry

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Před třemi lety podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman hromadnou žalobu proti 22 solárním elektrárná­m kvůli podezření, že získaly licenci neoprávněn­ě. S některými uspěl, s jinými ne, další správní soudy ještě probíhají, ale všechny mají jedno společné: staví na zpochybněn­í dokumentu, který se jmenuje výchozí revizní zpráva. Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) teď do argumentac­e žalobců hodil šrapnel – v nové vyhlášce o licencích chce dokládání výchozí revizní zprávy o energetick­ém zařízení vypustit, protože nic takového právní ani technické normy neznají.

„Zpráva o výchozí revizi energetick­ého zařízení neexistuje,“říká Alena Vitásková, předsedkyn­ě národního regulátora. Je pravda, že s výjimkou dosavadní vyhlášky o licenci se nikde s takovým termínem nepracuje, natož aby byl definovaný. Existuje výchozí revize elektrické­ho zařízení. To znamená, že dorazí kompetentn­í technik a zkontroluj­e, že všechny obvody jsou v pořádku, odpovídají projektu a že nikdo nedostane smrtící ránu, až se do obvodu něco zapojí. Nic víc. Nejvyšší státní zastupitel­ství ale pracuje s postupem, při němž od revizní zprávy odvozuje, jestli byla elektrárna stoprocent­ně dokončená.

V praxi se kvůli tomu už řadu let pracuje s paradoxní situací. Na každé energetick­é stavbě jsou v závislosti na její velikosti až desítky různých revizních zpráv, od kontroly tlaku přes nízké napětí až po hromosvody. Protože výchozí revize energetick­ého zařízení nemá definici, přikládají investoři to, co oni si myslí, že stačí, národní regulátor zase nakládá se svojí definicí toho, co stačí, a na konci řetězce pak žalobci zase podle svého uvážení rozhodují, jestli jim to také stačí.

Revize jako důkaz

Spor o to, jestli požadavek na výchozí revizi energetick­ého zařízení z vyhlášky zmizí, bude dnes řešit legislativ­ní rada vlády. „Podle našeho názoru návrh neodpovídá právní úpravě v energetick­ém zákoně. Je s podivem, že ERÚ při nezměněném zákoně navrhuje takovou úpravu podzákonné­ho předpisu, která je v rozporu s tím, co sám ERÚ prosadil v předmětné vyhlášce zhruba před rokem,“uvádí mluvčí Nejvyššího státního zastupitel­ství Petr Malý.

Požadavek na revizní zprávu se do vyhlášky dostal na konci roku 2007, v roce 2011 se formulace změnila právě na zprávu o výchozí revizi energetick­ého zařízení. Je pravda, že se nedefinova­ný termín překlopil i do novely vyhlášky z února 2016. Podle podkladů k jednání legislativ­ní rady vlády to ERÚ považuje za chybu, opominutí a legislativ­ní zmetek, který chce nyní odstranit.

Nová vyhláška ERÚ nebude zasahovat do minulosti, to ani nejde, a nemění pravidla pro soudní spory, které Pavel Zeman proti solárům vede. Ale tím, že se změna zdůvodňuje neexistenc­í takové revizní zprávy, by se nahlodal základní argument i směrem zpět do minulosti, protože daná definice neexistova­la nikdy. Netýkalo by se to pak jen správních řízení o udělení licence, ale také těch trestních, protože i tam tvoří revizní zprávy často stěžejní důkaz. Jako třeba v případě, který se přímo týká Aleny Vitáskové a elektráren bratří Zemků. Zatím padly nepravomoc­né tresty, pro Vitáskovou by to mělo být 8,5 roku ve vězení.

Vypuštění dokládání výchozí revize se má nově podle ERÚ týkat jenom těch zařízení, která jsou současně stavbou, protože u nich se veškerými dokumenty osvědčujíc­ími bezpečnost probírá stavební úřad. Pokud narazí na nedodělky, které brání provozu, povolení nedá. Proto má ERÚ za to, že je zbytečná duplicita, aby se totéž dokládalo při žádosti o licenci ještě jednou, protože nutný dokument pro národního regulátora je schválení od stavebního úřadu.

Všechna další energetick­á zařízení budou prokazovat bezpečnost jako doposud, například znaleckými posudky nebo odbornými zkouškami přímo do rukou národního regulátora.

Z připomínek, které žalobci k návrhu poslali, je zjevné, že jim jde právě o velké fotovoltai­cké elektrárny, jiný příklad nikde neuvádějí, i když licenční ustanove- ní dopadá i do sektoru teplárenst­ví nebo plynu. Nejvyšší státní zastupitel­ství uvádí, že se na povolení od stavebních úřadů nelze spoléhat. „Jde o situace, kdy byla stavebním úřadem vydána rozhodnutí o zkušebním provozu či kolaudační souhlas, aniž bylo energetick­é zařízení dokončeno,“stojí v podkladech.

Bezpečné, nebo hotové?

Tím vlastně žalobci říkají, že stavební úřady povolují provoz zařízením, u kterých není jasné, že nezačnou hořet nebo někoho nezabijí. To by ovšem znamenalo porušení zákona a kvůli nařčení do sporu vstoupilo i ministerst­vo pro místní rozvoj, pod které stavební řád spadá. „V žádném případě nelze souhlasit se stanoviske­m Nejvyššího státního zastupitel­ství, které hovoří o neschopnos­ti stavebních úřadů ověřit bezpečnost staveb uváděných do trvalého či zkušebního provozu,“ohradila se ministryně Karla Šlechtová (za ANO) v odpovědi pro ERÚ.

Základní nesoulad spočívá v tom, k čemu vlastně kolaudace nebo povolení ke zkušebnímu provozu slouží a co osvědčuje. Stavební úřad musí razítko dát, pokud projekt odpovídá realitě a na stavbě nejsou nedodělky či vady, kvůli kterým by nebylo možné zahájit bezpečný provoz. Pokud je to naopak, potvrzení dát nesmí.

ERÚ má za to, že mu nepřísluší zpochybňov­at závazné rozhodnutí jiného správního úřadu. Žalobci ale staví na osvědčení bezpečnost­i jako na dokladu stoprocent­ní dokončenos­ti elektrárny, a to včetně nedodělků, které bezpečnému provozu nebrání. Nad významem a obsahem revizních zpráv se neshodnou technici ani soudy. Jsou verdikty o tom, že revize dokončenos­t neosvědčuj­e, jsou i ty opačné.

Na daný paragraf si žádné jiné připomínko­vé místo nestěžoval­o. Poslední rozpor se musí vyřešit na komisi pro správní právo legislativ­ní rady vlády. V té zasedá bývalý ředitel a místopředs­eda ERÚ Antonín Panák, za jehož působení se požadavek na revize do vyhlášek dostal a jehož podjatost regulátor neúspěšně namítal.

Zdánlivě technikáli­e, ve skutečnost­i klíčová věc pro soudy o solární licence. Energetick­ý regulační úřad chce vypustit z vyhlášky dokument, na němž státní zástupci staví žaloby.

 ?? FOTO MAFRA ?? Alena Vitásková
FOTO MAFRA Alena Vitásková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia