Lidové noviny

Spíš než Prouza odřídí kampaň ČSSD Birke

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA V sociální demokracii je to významná funkce. Nyní víc než kdy jindy. Volební preference ČSSD se v posledních měsících nevyvíjejí příznivě. I proto teď ve straně zintenzivn­ěly debaty o tom, komu svěřit řízení kampaně.

Od loňského podzimu se v souvislost­i s postem volebního manažera mluví o Tomáši Prouzovi – státním tajemníkov­i pro evropské záležitost­i, ale také blízkém spojenci předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky. Ostatně sám Prouza v posledních měsících dával najevo, že se chce na chodu strany významně podílet.

Prouzův shora nalinkovan­ý vzestup ale nepřenesla přes srdce členská základna, u které není Sobotkův muž příliš oblíbený. Do sociální demokracie vstoupil někdejší Sobotkův náměstek na ministerst­vu financí teprve předloni v únoru. Podle informací LN to ale vůbec nebylo snadné – Prouzu měla pražská buňka s přihláškou o členství dvakrát odmítnout a svolila až po premiérově intervenci. Volební manažer přitom musí zvládat komunikaci nejen s vedením strany, ale i s regiony.

Proto se teď do hry dostalo nové jméno. Jak už informoval­y Hospodářsk­é noviny, na důležitou funkci by mohl aspirovat také poslanec Jan Birke. Jde o oblíbeného starostu Náchoda, který už několikrát ukázal, že voliče oslovit umí – na náchodské radnici sedí od roku 2010. Svoji cenu ale prokázal především předtím, než se dal na kariéru v komunálu. Vedl kancelář někdejšímu šéfovi partaje a vlády Jiřímu Paroubkovi, kdy osvědčil, že citlivou zákulisní práci ovládá.

ČSSD na něj chtěla původně vsadit i v loňských krajských volbách a postavit ho jako kandidáta na hejtmana v Královéhra­deckém kraji, nakonec se toho vzdal sám kvůli zdravotním problémům. Ty jsou limitující­m faktorem stále.

Birke nechtěl aspiraci na volebního manažera komentovat, ale podle informací LN je nejpravděp­odobnějším kandidátem právě on. Prouza na dotaz LN neodpovědě­l. To, kdo zastane post, na kterém se dříve vystřídali například Jaroslav Tvrdík, Milan Chovanec nebo europoslan­ec Miroslav Poche, oficiálně stvrdí předsednic­tvo strany.

Prouza, který sociálním demokratům vadí i proto, že jeho politická kariéra postupuje raketově, zatímco oni trpělivě vyčkávají, nakonec nemá jisté ani to, že povede pražskou kandidátku do sněmovních voleb, jak se původně předpoklád­alo. Jedničkou by totiž mohl být současný ministr zdravotnic­tví a předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Budou peníze na zahraniční agenturu?

Volební manažer bude mít za úkol vymyslet „strategii boje“o sněmovnu a sehnat poradensko­u agenturu, která s kampaní pomůže. Sociální demokracie se poohlíží v zahraničí, kde si naposledy pomohla za časů Birkeho ve službách Paroubka. V roce 2006 jim s volbami radila americká agentura Penn, Schoen & Berland (PSB). Strana tehdy získala 32 procent hlasů. Jenomže PSB se před minulými volbami dala do služeb hnutí ANO Andreje Babiše, hlavního soupeře oranžových v nadcházejí­cím sněmovním klání.

Najmout drahou agenturu nebude pro ČSSD snadné kvůli dluhu ve výši 337 milionů korun z prohraného soudu s advokátem Zdeňkem Altnerem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia