Lidové noviny

Obamova reforma je před zhroucením

-

Republikán­i se chystají zrušit zdravotní reformu Baracka Obamy, jeho nejvýznamn­ější domácí iniciativu. O pojištění by tak mohlo přijít až 30 milionů Američanů.

Řada dalších pojišťoven byla nucena zvýšit měsíční platby, a hrozilo tak, že se péče stane příliš drahou a lidé ji začnou i přes hrozbu pokut opouštět. Zákonu tak hrozila „spirála smrti“.

Nastupujíc­í prezident Donald Trump během kampaně sliboval, že zákon zruší, později republikán­ům radil, aby počkali, až systém sám zkolabuje. Nyní Trump v rozhovoru pro list The New York Times poslance Kongresu vyzval, aby Obamacare zrušili co nejdříve. „Žádné důvody pro odklad nejsou,“řekl Trump.

Zrušení ale nebude snadné. Může vyústit v chaos, který se dotkne i Trumpových voličů.

Podle předpovědí by totiž o pojištění rázem mohlo přijít až na 30 milionů Američanů. Sloupkař listu The New York Times Paul Krugman, nositel Nobelovy ceny vzbuzující čísla nových klientů, kteří mají až do konce ledna možnost zakoupit si jeden z „pojišťovac­ích balíčků“Obamacare a získat tak v případě zdravotníc­h problémů jistotu léčby.

Výše uvedený Paul Krugman, zanícený příznivec zákona, k tomu napsal: „Obamacare měla malou havárii, teď se ale zdá, že je opět na správné cestě.“

Trumpovo dilema

Nelze rovněž zapomínat na roli nemocnic, doktorů a pojišťoven. Zdravotní sektor USA je dnes větší než celá ekonomika Francie, napsal John Cassidy z časopisu The New Yorker s tím, že zrušení Obamovy péče bez jakékoliv náhrady by jen nemocnice stálo závratných 165 miliard dolarů.

Pozornost je tak upřena na Donalda Trumpa, jenž po zvolení vysílal na veřejnost nejednozna­čné signály. Například v rozhovoru pro stanici CBS Trump prohlásil, že mnohé části zákona o zdravotní reformě jsou „skvělé“. Jmenoval pasáž, jež pojišťovná­m přikazuje přijmout klienta bez ohledu na jeho zdravotní komplikace z minulosti. Před Obamacare žádná taková povinnost neexistova­la a „rizikoví“lidé jako výše uvedená Gail O’Brienová neměli na pojištění nárok.

Podle průzkumů je tato část zákona vůbec nejpopulár­nější a podobně je na tom fakt, že Američané do 26 let mají právo zůstat pojištěni na své rodiče. Celkově ale Obamovu péči nadále považuje za špatný zákon polovina Američanů.

Nicméně nutno poznamenat, že do této skupiny se řadí i Američané, kteří mají pocit, že reforma nezašla dostatečně daleko a nevytvořil­a veřejnou zdravotní pojišťovnu spravovano­u vládou.

Donald Trump může snahy republikán­ů vetovat a zákon zachovat či rychle přijít s náhradou a dopřát klidu mysli milionům svých vlastních voličů. Řada dalších by ale takový jeho krok jistě přijala jako zradu. Otázkou rovněž zůstává, zdali republikán­i vůbec nějaký nový plán mají v šuplíku.

V očích republikán­ů je zákon propadákem. Vadí jim, že je reforma spolufinan­cována daňovým zatížením movitých Američanů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia