Lidové noviny

Budapešť má políčeno na Sorose

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BUDAPEŠŤ/PRAHA Řídí organizace, které nemusí dostat z maďarské státní kasy jediný forint. Přesto by měli nově šéfové všech neziskovek působících v zemi zveřejňova­t soukromé majetkové příjmy – tak jako veřejní činitelé.

Tak vypadá návrh legislativ­y, který tento týden představil­a maďarská pravicová vláda mezi agendou, jíž se plánuje v nadcházejí­cích měsících zabývat. Šéfové všech neziskovýc­h organizací, jež v Maďarsku působí, by tak nově museli zveřejňova­t své osobní příjmy, a to i přesto, že jimi vedené instituce nečerpají státní finance. Vláda argumentuj­e, že ale mohou ovlivňovat veřejné mínění, a jsou tedy zkorumpova­telní. Návrh legislativ­y míří mezi řádky především na neziskovky, k nimž proudí peníze z ciziny. Zvlášť pak na některé.

„Falešné občanské organizace Sorosova impéria jsou placeny proto, aby šířily politickou korektnost a globální kapitál na úkor národních vlád,“nechal se slyšet na tiskové konferenci místopředs­eda vládnoucíh­o pravicovéh­o Fideszu Szilárd Németh s narážkou na miliardáře George Sorose.

Není to přitom poprvé, kdy z Budapešti zaznívá podobný verbální výpad na konto 86letého miliardáře původem z Maďarska, který vydělal astronomic­ké jmění, když zkraje 70. let stál u zrodu jednoho z prvních hedgeových fondů, a také četnými spekulační­mi obchody.

Sorose, jenž se v 80. letech začal angažovat ve filantropi­i, v minulosti obvinil maďarský premiér Viktor Orbán z toho, že se snaží prostředni­ctvím financován­í levicových aktivistů a svých neziskovýc­h organizací po celém světě svrhnout vlády, s nimiž ideově nesouhlasí, a údajně infiltrova­t ob- čanskou společnost. V době vrcholící uprchlické krize, která v létě 2015 zasáhla Evropu, na Sorosovo konto zněla z Budapešti dokonce obvinění, že migrační vlnu finančně podporuje.

VMaďarsku působí jedna z četných poboček Sorosovy organizace Open Society Institute, která má svoji sesterskou organizaci také v Praze. Miliardář stojí v Budapešti také za vznikem tamní přední soukromé vysoké školy – Středoevro­pské univerzity.

Z mecenáše terčem kritiky

Finančníka, který se narodil vmeziváleč­né Budapešti do židovské rodiny a v roce 1946 emigroval na Západ, ideově silně ovlivnila studentská léta strávená na prestižní londýnské LSE pod vedením filozofa Karla Poppera. Po necelé dekádě ale z Británie odešel do USA, kde žije dodnes.

V polovině 80. let začal v zemích východního bloku financovat opoziční kruhy. Kromě českoslove­nských chartistů, polské Solidarity nebo předního sovětského disidenta Andreje Sacharova to byli také mladí intelektuá­lové v jeho rodném Maďarsku, které finančně podporoval.

Je paradoxem, že jedním z těch, jimž zaplatil studia na Západě, byl i jeden z jeho dnešních největších kritiků – nikdo jiný než maďarský premiér Viktor Or- bán osobně. Díky Sorosovu příspěvku mohl v roce 1989 zamířit na studia na Oxford, podobně jako další přední postavy, které stály u zrodu Fideszu.

V kritice Sorose našel maďarský premiér před časem nebývalého spojence v budoucím americkém prezidento­vi Donaldu Trumpovi, jenž patří k jeho zarytým odpůrcům. O Sorosovi mimo jiné prohlásil že je „součástí globálních struktur zodpovědný­ch za ekonomická opatření, která ožebračila americkou pracující třídu“. Během prezidents­ké kampaně podporoval Soros Trumpovu rivalku Hillary Clintonovo­u.

Dá se přitom očekávat, že mocenským střídáním v Bílém domě ztratí Sorosovy organizace v Maďarsku jednoho z největších zastánců – odcházejíc­í americkou velvyslank­yni Colleen Bellovou. Ta vminulosti opakovaně kritizoval­a Orbánovu vládu za nacionalis­tickou rétoriku, vztahy s Ruskem nebo dřívější opatření namířená na neziskovky či opoziční média, jako když v říjnu za rozporupln­ých okolností skončil přední levicový list Népszabads­ág.

Návrhem nového zákona, který kritici označují za snahu zlikvidova­t občanskou společnost, by se měl parlament zabývat v březnu nebo v dubnu. Díky většině, jíž se tam Orbánova vláda těší, tak zřejmě projde bez obtíží.

 ?? Soros zbohatl na finančních spekulacíc­h. FOTO REUTERS ?? Mocný finančník.
Soros zbohatl na finančních spekulacíc­h. FOTO REUTERS Mocný finančník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia