Lidové noviny

Obama: Spojené státy jsou silnější než dřív

- CHICAGO

Spojené státy jsou nyní lepším a silnějším místem než dřív. V posledním proslovu ve funkci amerického prezidenta to včera v Chicagu řekl dosluhujíc­í prezident Barack Obama. Připomněl také úspěchy, které podle něj jeho vláda dosáhla v oblasti hospodářst­ví, zahraniční politiky nebo lidských práv. Američany vyzval, aby se aktivně zapojili do veřejného života a věřili v možnost změny.

„Opouštím dnes toto pódium s ještě větším optimismem, než když jsme začínali, protože vím, že naše práce nejen tolika Američanům pomohla, ale že jich tolik také inspiroval­a,“řekl v projevu prezident Obama.

Pomyslnou tečku za osmi lety svého prezidents­kého mandátu se rozhodl učinit v domovském Chicagu, kde v roce 2008 pronesl vítězný projev po vyhraných prezidents­kých volbách. Poslední řeč ve funkci hlavy státu přednesl v kongresové­m paláci McCormick Place.

Za úspěchy své vlády dosluhujíc­í prezident označil například hospodářsk­ý rozvoj a růst počtu pracovních míst, zdravotní reformu známou jako Obamacare, navázání diplomatic­kých vztahů s Kubou, zabití vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina či zlepšení postavení homosexuál­ů v zemi. Spoje- né státy ale podle něj budou muset dál řešit i řadu problémů.

Jedním z nich je rasové napětí, které podle něj na rozdíl od očekávání mnoha lidí jeho nástupem do funkce amerického prezidenta neskončilo. Překonat je podle Obamy třeba také přetrvávaj­ící nerovnost, která ohrožuje demokratic­ké principy v zemi. Rivalové jako Rusko nebo Čína se nemohou vyrovnat vlivu USA ve světě, pokud se Amerika nevzdá svých hodnot a nezmění se v další velkou zemi, která šikanuje své menší sousedy, uvedl Obama.

Krátce se vyjádřil také ke svému nástupci Donaldu Trumpovi a jeho výzvě, která zazněla v předvolebn­í kampani, aby muslimové měli dočasně zakázán vstup do země. „Odmítám diskrimina­ci muslimskýc­h Američanů,“uvedl končící šéf Bílého domu a dočkal se bouřlivého potlesku.

Americká demokracie podle Obamy potřebuje větší zapojení lidí do politiky, a to „nejen když jsou volby, nejen když je v sázce váš vlastní úzký zájem“. Pokud jsou nespokojen­í se současným stavem, měli by podle odcházejíc­ího prezidenta lidé sami kandidovat na nejrůznějš­í funkce a pokusit se o změnu. zah, čtk

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia